Автор
Ива Петрова

Какво е фрейсексуалност? Експерти обясняват какво означава да се идентифицираш като фрейсексуален и как да се ориентираш в това

Представете си следната ситуация - от няколко месеца споделяте леглото си с някого, към когото в началото на връзката си изпитвате силно физическо привличане. С времето обаче връзката ви започва да се задълбочава, а това на вас не само че не ви допада, а ви и отблъсква. Разбирате, че колкото повече опознавате партньора си, толкова повече желанието ви за секс с него намалява. И ако се чудите какво точно се случва с вас, спокойно. Тук няма място за тревога, защото състоянието си има обяснение. И то се нарича фрейсексуалност.

Терминът се отнася до тези, които изпитват сексуално привличане, преди връзката да е преминала на друг етап и да се е задълбочила на емоционално ниво. Ако сте запознати с демисексуалността (желание за сексуални контакти единствено при наличието на силна емоционална връзка), фрейсексуалността е точно обратното.

Какво е фрейсексуалност?

Фрейсексуалността е, когато някой изпитва сексуално привличане към някого, стига да няма задълбочена емоционална връзка с него. Фрейсексуалността е преживяването на сексуално привличане към хора, които се познават бегло помежду си – при което връзката не достига точка на емоционален комфорт, пояснява Рейчъл Клечевски, американски терапевт и преподавател по сексуални взаимоотношения.

Въпреки че могат да загубят сексуалното привличане помежду си, фрейсексуалните хора все още продължават да изпитват романтични чувства един към друг, когато връзката им се задълбочи. Между другото, романтичните хора са точно обратното – те губят романтичните си чувства или се борят да ги запазят, когато връзката придобие рутинност и стане твърде позната, но това не се отнася до сексуалното им привличане, което се запазва, допълва тя.



Въпреки това фрейсексуалността може да изглежда различно в зависимост от собствения опит и гледната точка. „За някои сексуалността е свързана с предпочитаната продължителност на интимните връзки“, казва Тарин Дайър, психотерапевт, треньор и консултант, специализиран в алтернативни начини на живот и сексуалност. „За други това е свързано с нарастващата и намаляваща траектория на емоционалната и/или физическата близост в отношенията.“

Фрейсексуалността не прави разлика между която и да е сексуална ориентация или полова идентичност – независимо от кого сте привлечени, можете да се идентифицирате като фрейсексуален. Този тип сексуалност може да се прояви и в моногамни или немоногамни връзки, добавя още Дайър.

Как да разбера дали съм фрейсексуален?

„Фрейсексуалният човек може да забележи, че след като отношенията му са станали по-интимни и задълбочени, той е загубил сексуално привличане към партньорите си“, казва тя. „Това не означава, че фрейсексуалните са спрели да обичат партньорите си или не искат бъдеще с тях – това просто означава, че вече не изпитват сексуално привличане към тях“, уточнява Клечевски.



Ако съм фрейсексуален, мога ли да имам сериозен партньор?

Със сигурност! Фрейсексуалният човек може да има както сериозни моногамни, така и немоногамни връзки. Тук самосъзнанието и комуникационните умения са изключително важни. Колкото повече споделят с половинките си желанията и потребностите си, толкова по-добре и за двамата партньори.

Четете още: 4 сигурни признака, че сте сапиосексуален