Автор
Теодор Муховски

Какво ще се случи с тялото ви, ако не правите секс в продължение на една година

Последствията при въздържанието от секс дълго време могат да бъдат много сериозни. Ето кои са те:

Еректилни проблеми

Продължителното въздържание е опасно преди всичко за мъжете. Заради липсата на сексуална активност се развива риск от еректилна дисфункция. С други думи, тялото свиква да се въздържа и възбудата просто не идва. Така че преждевременната еякулация след дълга почивка е само малка част от неприятностите.



Намалено самочувствие

Мозъкът реагира на липсата на секс и я възприема като сигнал, че мъжът е престанал да бъде привлекателен за другите. Самочувствието намалява и човекът бавно изпада в депресия. Лекарите твърдят, че семенната течност е естествен антидепресант, който подобрява настроението на силния пол.

Нещо повече, този факт кара учените да смятат, че използването на презерватив и прекъснатият полов акт са причина за чести конфликти между партньорите. Разбира се, презервативите са по-доброто контрацептивно средство, но ако имате постоянен сексуален партньор, по-добре е да изберете други методи за предпазване от нежелана бременност.



Повишен риск от рак на простатата

Урологичната асоциация на САЩ проведе проучване и установи, че мъжете, които са преживели сексуална депривация, са по-склонни да имат простатит и са изложени на риск от развитие на рак на простатата.

Смущения в съня

Дори психолозите са против продължителното въздържание. Те смятат, че липсата на секс в продължение на година или повече води до отчуждаване между партньорите, намаляване на либидото, както и до смущения в съня и промяна на съдържанието на сънищата. Хората, които дълго време не правят секс, изпитват възбуда в сънищата си. Това обърква реалността и сънищата и може да доведе до удоволствие само в сънищата, с риск да се откажат напълно от любовните отношения в реалния живот.



Неправенето на секс съкращава живота ви

Оказва се, че колкото по-рядко правите любов, толкова по-кратък става животът ви! Намалената сексуална активност води до увеличаване на аминокиселината, наречена хомоцистеин. Той уврежда стените на кръвоносните съдове и развива атеросклеротични плаки. Това пречи на нормалното движение на червените кръвни телца, появява се тромбоза и следващото нещо, което следва, е инфаркт или инсулт.

Оказва се, че сексът не е просто център на удоволствието за хората; той е здравословен и оказва пряко въздействие върху продължителността на живота ви.