Автор
Ева Григорова

На каква възраст жените са най-добри в секса (ще се изненадате приятно)

Някога питали ли сте се на каква възраст жените са най-добри в леглото? Ако отговорът на този въпрос е “да” - със сигурност ще се изненадате.

Оказва се, че повече от половината жени над 50 години споделят, че сексът става по-добър с възрастта. Участниците в скорошно мащабно проучване на компанията за женско здраве Organon заключиха, че 53 години е най-добрата възраст за секс. Въпреки това създателите на изследването наблягат на факта, че идеалът не съществува и съветват да оценявате малките неща, да обичате себе си и винаги да действате „интуитивно“.



В допълнение към телесните удоволствия, участниците в проучването съветват представителите на по-младото поколение да обърнат специално внимание на осигуряването на финансовата си независимост, да не остават дълго време на омразна работа и да пътуват колкото е възможно повече.

Друг практичен съвет, който те дават, е да отделяте съзнателно планирано време за себе си и да се грижите за зъбите си. Освен това на една трета от жените над 50 години препоръчват на по-младите да се омъжат по любов и по никаква друга причина.

Любопитно е още, че, 27% от участничките в проучването нарекли загубата на сексуално желание по време на менопаузата %пълен мит“. Д-р Паула Бригс, гинеколог-консултант в Ливърпулската здравна фондация и председател на Британското дружество по менопауза, сподели пред медиите, че е възхитена от резултатите. Тя каза: “Менопаузата може да бъде нещо положително за жените. Много от тях обаче се сблъскват със страх, без да знаят какво ги очаква вбъдеще.“

В мрежата резултатите от проучването бяха приети критично с аргумента, че впечатленията им не съвпадат с твърденията. Мнозина веднага си спомниха изявленията на журналистката и активистка Глория Щайнем, които тя направи на 80-ия си рожден ден. Женската икона смело заяви, че смята намаляването на либидото си за “огромна полза“. Тогава обаче много жени спореха с нея, твърдейки, че през годините сексуалният им живот само се е подобрил.



В резултат на това 300 читатели на The Guardian споделиха собствените си впечатления по темата за интимния живот на различни възрасти.

Ето ги и тях

Либидото на 50

“Колкото повече остарявам, толкова повече се възбуждам“, пише 54-годишната Синди от Ню Йорк, която предпочита брака и децата пред любовта със значително по-млади мъже. “Либидото ми се повиши през последните няколко години, докато при мъжете на моята възраст спадна. Сравних наблюденията си с други жени на моята възраст и те също стигнаха до извода, че това е вярно “, пише The Guardian, 54-годишната Луиз от Калифорния.

Елоиз, 54-годишна от Дорсет, каза пред вестника, че след като се е подложила на хистеректомия, се е страхувала, че сексуалният ѝ живот ще приключи, но скоро оргазмите ѝ започнали да стават по-силни и по-дълбоки от всякога. Жителка на Лондон пък отбеляза, че възрастта не променя либидото ѝ, отбелязвайки, че нивото му по-скоро зависи от настоящия партньор.

Либидото на 60

61-годишна британка на име Триша споделя, че е "прекарала 40 години в безпокойство за провалите си" и едва наскоро се е научила да се отпуска и да разбира тялото си, което ѝ е позволило да срещне прекрасен мъж. 66-годишната Линда от Ню Йорк разкрива, че либидото ѝ е паднало до нула след отстраняване на яйчниците, но лекарят ѝ предписал тестостеронов крем, който я върнал към любовта. Тя казва, че се влюбила в 73-годишен мъж и "изпитала мултиоргазъм за първи път". “Сексуалното ми желание не само не намаля, но се увеличи драстично след менопаузата. Секс играчките са моите най-добри приятели“, добави Каролайн на 65, от Сан Франциско.

Други дами бяха малко по-критични към креватните изпълнения. “Липсата на сексуално желание ме освобождава много. Поглеждам назад със съжаление за годините, които прекарах с множество различни мъже“, казва 63-годишната Дебра от Ирландия, която наскоро получила бакалавърска степен по компютърни науки и започнала работа като софтуерен инженер, което значително увеличи интереса ѝ към живота. “Струва ми се, че цял живот съм била в капана на ентусиазираната си реакция към мъжете. Все едно съм била пристрастена към наркотиците. Сега съм свободна. Това е прекрасно усещане. Прекарах значителна част от живота си обсебена от мъже. Загуба на време“, заключи 62-годишната Клер от Лондон. “Имал съм много страхотен секс в живота си, но нямам нужда от него през цялото време и се радвам, че не ми трябва сега, когато би било най-трудно да го намеря“, пише 65-годишен британец.



Либидото на 70

Тези над 70 също се изказаха в полза на секс играчките, споделяйки че с тях е много по лесно в леглото, отколкото с реални живи хора. Една дама заключи, че намаляването на либидото прави човек по-”щастлив, свободен и мъдър“.