Автор
Христина Кирилова

Никога не казвайте това: 5 клишета, които могат да превърнат раздялата ви в травма

Няма лесни раздели, няма правилен начин да кажеш на човек, когото доскоро си обичал, че краят е дошъл. Но определено има изрази, които могат да влошат ситуацията и дори да наранят, или травмират онзи, когото най-малко искате да огорчите. Ето какво никога не трябва да казвате, когато късате с половинката си:

Мисля, че между нас няма да се получи

Вместо това по-добре кажете следното: "Ценя времето и моментите, които сме споделяли заедно, но точно сега не е моментът да бъдем във връзка. Мисля, че трябва да се разделим."

Няма нищо нередно и лошо в това да не бъдете влюбени в някого, но нямате право да превръщате раздялата ви в още по-болезнен момент за него. Започнете, като споделите, че сте се чувствали прекрасно с този човек и че ви е било приятно да го опознаете. Оценете го, защото срещу вас стои друга личност, която има нужда да бъде поощрена. След това изяснете, че в момента не желаете връзка с него, за да може той да продължи напред.

Вината не е в теб, в мен е

Вместо това по-добре кажете: "Оценявам времето, което сме прекарали заедно, но сега не е моментът да се обвържем. Имам нужда от време, за да преценя какво точно искам и да бъда насаме със себе си."

Изразът "вината не е в теб, а в мен" е класика в клишетата при раздяла и няма нищо по-глупаво от това да го кажете на човек, когото не искате да нараните. Разбира се, че е признак на зрялост да поемете отговорност за действията си и дори да си припишете вина, но истината е, че никой не е виновен. Просто понякога нещата не се получават и в това няма нищо драматично.

Искам да се срещам с други

Вместо това по-добре кажете: "Въпреки че времето, прекарано с теб беше прекрасно, осъзнавам че в момента не искам да бъда във връзка, а да се наслаждавам на свободата си. Не е честно, спрямо теб, да те задържам и да ти преча да продължиш напред."

Тук ключът е в уточнението, че сега не искате да бъдете във връзка. Това може да се промени с времето, но да споделите, че предпочитате да излизате с други, може да бъде крайно обидно за човека отсреща и да го нараните за дълго време напред. Защото вие просто искате независимост, това не означава непременно, че искате да излизате с друг.

На различни етапи от живота сме

Вместо това по-добре кажете: "С теб наистина се забавляваме много, но имам чувството, че имаме различни цели и виждания за живота. По-добре е да се разделим, преди ситуацията да се усложни."

Това е чудесно обяснение, особено когато не е минало много време от началото на отношенията ви и чувствата ви все още не са толкова силни. Ако бъдете по-конкретни и къде се разминавате във вижданията си с този човек, ще му дадете възможност да приеме по-спокойно неприятната ситуация и да превъзмогне раздялата ви. Никога не оставяйте бившата си половинка със съмнения и без да изяснявате причините.

Предпочитам да си щастлив/а с друг човек

Вместо това по-добре кажете: "Имахме наистина хубави моменти заедно, но мисля, че не трябва да се виждаме повече. Ти си страхотен човек и заслужаваш да бъдеш с някого, който ще те направи наистина щастлив/а."

Известно е, че щом отношенията ви приключват, то и двете страни ще продължавате да търсите щастието си. Няма нужда да използвате клишета, които да го наранят и да му напомнят, че вие няма да бъдете до него.

Четете още: 11 неща, които мъжете ценят повече от всичко в любимата си