Автор
Антония Дамянова

11 неща, които мъжете ценят повече от всичко в любимата си

Тези жестове ще накарат любимия ви да почувства с всяка клетка любовта ви към него:

1. Дарявайте с повече внимание любимия човек

Когато той ви гледа, докато безкрайно се ровите във вашия телефон по време на вечеря, си мисли: „Аз изобщо не съм важен за нея“, обяснява семейният психолог Майк Доу.
Ето как работи мозъкът на силната половина: те просто не са в състояние да правят две неща едновременно (Юлий Цезар е изключение!). В същото време една жена, която приготвя вечеря, може да говори по телефона и заедно с това – да проследи развитието на събитията в следващия епизод на любимия си сериал. И дори да осъзнава, че жените са устроени по различен начин, вашият партньор оценява, когато фокусирате цялото си внимание върху него. С това казвате: "Ти си моят приоритет, обичам те." За един мъж зрителният контакт е много важен по време на разговор. Не се разсейвайте, оставете всичко настрана, докато общувате с любимия си.



2. Носете тоалети, които той харесва

Без значение от колко време сте заедно, вашите усилия му дават знак, че ви е грижа как изглеждате пред него. „Мъжкият мозък реагира на визуални знаци повече от женския“, казва д-р Доу. „Носейки секси рокля, вие показвате на мъжа, че го желаете.“ Обърнете внимание на червения цвят. В края на краищата всеки знае, че дамите в червено привличат мъжкия поглед като никоя друга. И никога не забравяйте, че мъжете обичат с очите си!

3. Гответе любимите му ястия

Пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха му. Но когато една жена знае неговите вкусови предпочитания, той ще бъде пленен до живот. Това показва на мъжа нейното внимание към детайла. Психолозите са убедени, че такива двойки са най-щастливи, а браковете – най-здрави. И не забравяйте – паят винаги е печеливш! Според проучванията ароматите на пресните сладкиши действат безупречно не само на жените, но и на мъжете.

4. Погрижете се за тялото си

Намаляването на нивата на стрес, правилното хранене, упражненията и отказването от цигарите са не само полезни за вашето здраве, но и страхотно послание за мъжа.
„Така изглежда, че казвате на един мъж, че искате да живеете дълъг и щастлив живот с него и ще направите всичко, за да не изпита горчивината от загубата на любим човек“, казва д-р Доу.

5. Оставете го да има свое собствено време и пространство

Всички имаме любими занимания и хобита. Мъжете също имат желание да отидат на риболов с приятели, да почетат книга, да поиграят любимата си компютърна игра или просто да спят. Дайте му свободата да прави каквото иска и да бъде себе си. Според психолозите най-силните бракове са на тези двойки, в които жените не само дават свобода на половинките си, но и ги насърчават да правят това, което обичат. Клиничният психолог Андра Брош казва, че такова поведение се възприема от мъжа като награда от любима жена.

Не прекалявайте обаче. Като упорито изпращате мъж на следващата среща с приятели, може да постигнете грешния ефект или да посеете у него семето на съмнението, че има друг мъж.

6. Правете комплименти за външния му вид

„Истинските комплименти за неговия външен вид и телосложение са израз на вашето възхищение, което се равнява на доказателство за любов“, казва Брош. Когато с лекота отваря буркан със сладко, не забравяйте да споменете колко сте щастливи, че имате толкова силен мъж до себе си... Повярвайте ми, той ще грее от щастие!

7. Поискайте съвета му

Важно е мъжът да се чувства част от живота ви и да знаете, че мнението му има значение за вас. Поискайте съвета му как да говорите с шефа за повишение. По този начин ще покажете, че му вярвате и цените мнението му. „Търсенето на съвет показва, че разчитате на партньора си и че той има важно място в живота ви”, казва д-р Брош.

8. Благодарете му дори за малките неща

Следващия път, когато любимият ви заведе децата на училище или отиде до супермаркета, благодарете му. В ежедневната надпревара не обръщаме внимание на тези малки неща. Всичко това ни се струва даденост. „Спрете и просто кажете на любимия си колко много цените това, което прави“, казва семейният психолог Карин Голдщайн.

9. Прегръщайте го често

Преди да избягате на работа сутринта, прегърнете силно любимия човек. За мъжа тактилният контакт е много важен, казва Голдщайн. „Прегръдката трябва да продължи поне седем секунди. Да, това е много време, но точно през това време една обикновена прегръдка се превръща в нещо повече." Обзалагаме се, че и на вас ще ви хареса!

10. Практикувайте редовен секс

Според д-р Доу сексът дори може да бъде бърз. „Надявам се, че в повечето случаи вашият секс е пълен с романтика и любовна игра. Но при липса на време бързият секс също няма да ви навреди."

По време на секс тялото на мъжа произвежда хормона допамин, който се нарича хормон на удоволствието. При жените след секс или дори само по време на прегръдки се произвежда хормонът окситоцин. Той е този, който осигурява спокойно и щастливо състояние.

11. Оставете го да говори

Неприятностите в работата или конфликтите у дома тревожат мъжа повече, отколкото изглежда на пръв поглед. „Създайте атмосфера на мир и любов у дома, умейте да изслушвате партньора си, дайте му възможност да споделя проблемите си с вас, без да се фокусирате върху тях“, казва д-р Брош.

Така ще изясните на мъжа, че не го смятате за слаб, и ще му покажете своето участие и грижа. Ако се прибере от работа в лошо настроение, попитайте го дали иска да сподели с вас какво го мъчи. Ако не, не настоявайте. Понякога е достатъчно просто да го попитате как се чувства.

Четете още: Искате да ви забележат? Последвайте съветите на психолога!