Автор
Ива Петрова

Обичам мъжа си, но имам нужда и от вниманието на други мъже

„С мъжа ми имаме две деца. Аз работя. Много обичам мъжа си, но забелязвам, че изпитвам силна нужда да общувам и флиртувам с други мъже. Притеснявам се, ако на работа никой не ми обръща внимание. Много се радвам, когато някой от моите колеги-мъже ме гледа, усмихва ми се, проявява внимание към мен. Не смятам да изневерявам на съпруга си, но много искам да си изясня какво чувствам“.

С., на 27 години



Отговор от психолог:

Възможно е това да се дължи на особеностите на вашите отношения с мъжа ви. Вашата потребност да получите признание от други мъже може да е свързана с това, че не се чувствате твърде уверена в отношенията със съпруга си. Тук не става дума за вашата любов към него, а за неговата любов към вас. В този случай „потвържденията“ от страна на други представители на силния пол сякаш ви дават известна сигурност, че всичко е наред.

Това обаче може и да не е свързано с брака ви. Във всички случаи е добре да обърнете внимание на това как се е формирало вашето отношение към себе си. Как са ви обичали родителите ви, как са показвали любовта си, как и кога сте разбрали, че сте красива и обичана дъщеря? Имало ли е връзка – красива си, затова си обичана? Обърнете внимание на това, което наричаме самооценка, на нейното формиране. Какво я подкрепя сега? Доколко е важно за вас мнението на други хора? Има един феномен, който с преувеличение може да се опише по следния начин: „има ме, само когато ме гледат, през останалото време сякаш ме няма“. При такава структура на самооценката „другите“ изпълняват функцията на огледало.

В идеалния случай на определена възраст човек става по-малко зависим от външната оценка. Той формира у себе си вътрешни критерии, на които може да се опре. Понякога обаче този процес се забавя или изобщо не започва.

Вие говорите за зависимост от вниманието именно на мъжете, а не просто на хората покрай вас. В този случай може да става дума за по-тясна неувереност – зависима не е просто вашата самооценка, а женската ви самооценка. В бъдеще това може да се превърне в мъчително изпитание. Неизбежно ще се сблъскате с възрастови изменения, остаряване. Младите момичета и без това получават повече внимание от зрелите жени – как ще се справите вие с това?

Възможно е вашето безпокойство да е свързано с погрешната представа за това какво е позволено и какво е недопустимо в брака. Според вас вие да гледате други мъже, а мъжът ви да гледа други жени, дори да дружи с тях и да им изказва комплименти, позволено ли е или е табу? Може би сте били възпитани с представата, че всичко това е ужасно опасно за брака? В този случай вие изпитвате тревога заради свои нормални и невинни потребности, които по някакъв начин противоречат на дълбоките ви установки, наложени от родителите ви.

Четете още: Къде греша! Защо нямам мъж?