Автор
Woman.bg

Особености на секса с мъже на различна възраст

Всяка възраст си има своите добри страни, своите характер, темперамент и динамика – не само в бита, но и в секса. Консултирахме се с психотерапевт, за да уточним какви са особеностите на секса на различна възраст.

До 18 години
Началото

Това е периодът на прогресивно полово съзряване, в който хормоните вече се обаждат, както при момичетата, така и при момчетата. Пробужда се интересът към противоположния пол и към собственото тяло, към филмите за възрастни и сайтовете „18+“. Това пробуждане на интерес става на 14-15 години, а първият сексуален опит идва средно на 17-18 години.



18-26 години
Повишена сексуална активност, но с недостатъчно опит


Това е началото на половия живот, когато младежите отбелязват най-голяма сексуална активност. Това обяснява честите безразборни полови връзки и постоянното желание. Най-високата сексуална активност е на 22-23 години. Именно на тази възраст мъжът е физиологично способен да еякулира най-много пъти за една нощ. Обратната страна на монетата обаче е неопитността и неувереността в себе си. Освен това на тази възраст често се търси удовлетворение само са собствените потребности, което води до невнимание към партньорката.

Младежите преживяват много тежко неуспехите в секса през този период и това може да доведе до страхове и комплекси на по-зряла възраст. Затова, ако имате сексуална връзка с човек от тази категория, бъдете много внимателни с резките изказвания. Хвалете партньора, но не забравяйте да му казвате какво искате вие. Бихме посъветвали момичетата, чийто сексуален партньор е на такава възраст, да го поусмирят малко и да се споразумеят за темпо, количество и качество на акта, които да устройват и двамата.

26-30 години
Искам, мога и умея



Това е по-осъзната възраст от гледна точка на секса, когато желанието вече се поддава на контрол, а хормоните не са твърде намалели. Протича превръщане на момчето в мъж. Натрупаният опит му позволява да знае точно какво иска той самият и как да достави удоволствие на партньорката, все още има силна жажда за експерименти и нещо ново. Всичко е в хармония – мъжът бързо се възбужда, способен е да прави секс продължително време и може да се контролира практически безпогрешно.

Това е по-особен период, през който партньорката може да се поучи от партньора как да усеща по-добре себе си и тялото си. Свенливостта и неопитността са останали в миналото и за двамата, всеки иска да изненада и впечатли другия. Не се свенете да експериментирате, да поискате нещо ново за вас и за него. На тази възраст мъжете искат разнообразие особено силно, тъй като количеството е отстъпило на заден план, а на фокус е качеството на секса.

30-40 години
Може всичко, ако не е изнервен



Мъжете на тази възраст се чувстват свободно в леглото с всякакви жени. Те знаят много начини да задоволят партньорката и да не се изложат. Сексът е преминал от количество към качество. Този период има една особеност - именно на 30 години започва да спада нивото на тестостерона, а и на тази възраст се натрупват други проблеми като натоварена работа, почивки със семейството, повредени коли, загуби на любимия футболен отбор… Всичките тези стресови фактори могат да нарушат сексуалната кондиция на мъжа, макар и за кратко.

С партньор от тази категория жената може да се отпусне и да се наслаждава на акта. Мъжът има опит зад гърба си, партньорката също знае как да му достави удоволствие, така че двамата могат просто да се насладят на процеса и да привнасят от време на време по нещо ново за разнообразие – игри, филми, нови места. Не пропускайте да попитате партньора за неговите фантазии и желания. На тази възраст „обикновеният“ секс започва да омръзва и по-често се случват изневери.

40-55 години
С чувство, с разбиране, без бързане



Това е възраст, на която мъжът има сексуален потенциал, но вече не винаги иска секс, а понякога не го и може. Партньорът вече в повечето случаи не е способен на многократни актове и дълги любовни нощи, поради което залага на един полов акт, но по-качествен и съдържателен, с дълга прелюдия и възможност да задоволи партньорката повече от един път. Мъжът не винаги ще е готов да признае на жената, че е поизгубил младежкия си хъс, затова след като поискате продължение, може да се сблъскате със „спешни извънпланови задачи“ или други обстоятелства.

През този период е важно да усещате партньора и да не се притеснявате да му кажете за потребностите и възможностите си. Гледайте обективно на нещата и не очаквайте от мъжа страстна нощ до сутринта. Ако имате значително по-високо либидо от него и не ви достига секс, добре ще е да помислите за алтернативни начини да изпитате удоволствие.

Над 55 години
Рядко и не винаги



Тази възраст вече е коварна за секса. Както се казва, „Вече съм на такава възраст, когато съгласието на жената ме плаши повече от отказа ѝ“. Възбудата не винаги идва бързо, актът продължава по-кратко, отколкото с по-млад партньор, а за секс-маратоните за цяла нощ по-добре забравете. Но не бързайте да отпишете мъжете от тази възрастова категория. И сред тях има господа, които могат да сложат по-младите любовници в задния си джоб.

В случая трябва да имате чувство за мярка и да не надценявате силите на партньора. Не го упреквайте, ако нещо не потръгне добре. За мъжете загубата на мъжка сила винаги е свързана с много стрес. Ще влошите още повече нещата, ако настъпите партньора по мазола.

Четете още: Еротичният бог - мъжът, когото всяка жена трябва да срещне