Открих дневниците на съпруга ми, а в тях пишеше най-лошото

Какво ще направите, ако разберете, че мъжът, когото обичате и в чиято вярност се кълнете, ви изневерява? И то системно, не веднъж. Ще станете и ще си тръгнете? Ще му се разкрещите? Ще избухнете в сълзи? Ще преглътнете обидата и ще продължите напред? Едва ли и вие знаете отговора, освен ако не сте преживявали подобно нещо.

Днес решихме да ви споделим една история за жена, която чак след 25 г. брак разбира, че съпругът ѝ съвсем не е бил само с нея. Ето как научава тя горчивата истина и какъв е съветът към нея за справяне със ситуацията:

„Един ден реших да разчистя шкаф, който не използваме от дълго време. Преглеждах внимателно всичко, което имаше в него, за да не изхвърля нещо важно. И на какво попадам? На дневник, в който имаше нещо шокиращо. Оказа се, че там мъжът ми е описвал в подробности вяка афера, която е имал зад гърба ми през последните години. Така разбрах, че бракът, в който толкова съм вярвала и всички обещания за вярност от страна на съпруга ми, са били пълна лъжа. Та той ми е изневерявал, при това толкова много пъти! Светът ми се срина, исках веднага да се разплача, но се сдържах. Исках да проверя дали тези изневери все още продължават.



Успях да взема телефона му, без той да заподозре и вътре открих съобщения с жена, с която той очевидно имаше отношения през последната една година. Някак набрах смелост и разговарях с нея. Тя съвсем не се притесни и ми разказа всичко за отношенията им. Тогава не издържах и поисках обяснение от мъжа ми. Когато разбра, че съм открила всички „доказателства“ за изневерите му и двамата се разплакахме неутешимо.

Никога не съм вярвала, че това може да се случи на нас. Всичките ни приятели ни се възхищават и дори когато виждах как други бракове се разпадат, си казвах, че нашият е перфектен. И бях толкова щастлива...

Бях шокирана и просто не можех да повярвам. Той беше описал толкова много детайли около преживяванията си с всяка една жена. Просто ми прилоша.



Мъжът ми имаше обяснение за всички афери и ме убеждаваше, че те не означават нищо за него и че безкрайно много ме обича. Просто е имал нужда от малко забавление от време на време. Аз обаче съвсем не можех да се успокоя, но не си тръгнах, а след като мислих по темата, пожелах да отидем при терапевт. Той от своя страна прекрати страничните си взаимоотношения с другите жени и започна да ме убеждава, че няма смисъл от терапия и че двамата можем да се справим с проблема.

Истината е обаче, че аз не мога да преглътна това, което прочетох. Всички тези „признания“ не спират да се въртят в главата ми и нямам никаква представа как да се справя с това. Също така не знам дали изобщо ще мога да простя и да продължа напред“, Анна.



Съветът на експерта:

В момента на пандемия, твоят съпруг е рискувал не само любовта ви, но и здравето ти, като се е виждал и с друга жена.

Терапевтите често казват, че еднократната изневяра е сигнал за проблем във връзката, а системните изневери са следствие от множество нерешени проблеми на дадения човек. Съветът ми е да бъдеш категорична и да настояваш за професионална помощ. Да, на него никак няма да му е приятно да разисквате всичко това, защото е виновен, но няма как той просто да ти се извини и всичко да продължи, както е било до този момент.
Много е възможно всички тези изневери да са заради някаква травма от предишни връзки, с която не може да се пребори. Но той трябва да се изправи срещу този проблем, ако иска да бъдете заедно.

Дайте си време и шанс и наистина посетете терапевт.

Четете още: Не правим секс не заради децата или защото сме уморени, а защото...