Автор
Антония Дамянова

По-щастливи след развода: 5 стъпки към новото начало

В България, според статистиката, всеки втори брак завършва с развод. Не е изненадващо, че въпросът е толкова популярен сред жените: Има ли живот след развода? Не винаги е лесно да се намери и изгради отново сериозна връзка на 40 или повече години, но съществуват всякакви възможности за това. Много по-важно е да се научите как да живеете след развода, така че да въведете в хармония вътрешния си мир.



Първите стъпки след разтрогването на брака/връзката са най-трудни за една жена, особено ако тя е останала с малко дете. Необходимо е да се преустановят всякакъв тип самообвинения и да се предотврати риска от изпадане в депресивно състояние.

Животът след развода, според много жени, става по-лек и щастлив. Нужно е само да преодолеете трудния период в първите дни след разлъката, изпълнен с вътрешна борба и негативни емоции. Психолозите са подготвили полезни препоръки, които ще ви помогнат да възвърнете загубената по време на брака енергия и да продължите живота си напред с нови сили:

Стъпка 1. Приемане на ситуацията

За да започнете нов живот след развод, първо трябва да си дадете време и да свикнете с новия статус. На този етап категорично не се препоръчва да се потапяте в меланхолични размисли и да се отдавате на носталгия. Премахнете съвместни снимки и всякакви спомени за бившия си, спрете с тревожните мисли. Постарайте се да избягвате гледането на любовни мелодрами и слушането на романтични песни за известно време.



Стъпка 2. Разговор с близки

Понякога една жена не е толкова притеснена от въпроса как да живее след развод, ако съпругът/партньорът ѝ я напусне, колкото от необходимостта да обясни за случилото се на роднините. В такава ситуация въпросите са неизбежни и те не винаги ще бъдат тактични. Ако не искате да говорите по болезнената тема, учтиво, но твърдо прекратете разговора. Вие имате право на това. Най-трудната стъпка ще бъде разговорът с децата, но рано или късно те определено ще разберат и приемат вашето решение.

Стъпка 3. Общуване с бившия

Ако вие и вашият бивш имате общи деца, ще трябва да поддържате комуникация с него дори след развода. Основното правило в такива ситуации според психолозите е да запазите спокойствие. В никакъв случай не показвайте емоции, не се разпадайте, не избухвайте. Упражнявайте се да говорите със спокоен и възможно най-сдържан тон. Представете си, че разговаряте с бизнес колега.



Стъпка 4. Смяна на средата или хобитата

В брака/връзката вероятно сте имали установен живот и багаж от досадни навици, както и огромен брой домакински задължения. Разведените жени отбелязват с приятна изненада, че след раздялата със съпруга си имат много повече свободно време и домакинските задължения вече не им отнемат толкова много усилия.

Дори ако сте изправени пред развод на 50, намерете енергията в себе си за нови начала. Подновете срещите си с приятели и колеги. Променете имиджа си, позволете си това, което не сте могли да си позволите, докато сте били женени/обвързани. Много скоро животът ще заблести с нови цветове и ще се уверите, че решението за развод е било правилно. Не стойте сами вкъщи през уикендите и празниците. Има много приятни начини да прекарате време по света, и места, където можете да срещнете нови хора (и евентуално бъдещ партньор): кино, кафенета и ресторанти, музеи, галерии, театри, фитнес центрове, танцови студия, хоби групи и т.н.

Стъпка 5. Нови запознанства

Не бързайте веднага след развода да започвате активно търсене на нов партньор като заместител. Първо трябва да се възстановите, да свикнете със статута на свободна жена, да посетите психолог, ако е необходимо, или да намерите сили да се справите сами със стреса, като използвате горните методи.

След това започнете да общувате повече с други хора, заобиколете се с нови познати (не непременно романтични и не непременно с мъже). Комуникацията, социалните контакти, приятелите ще ви помогнат бързо да подобрите живота си след развод, дори ако преди това сте свикнали да говорите и обсъждате проблемите изключително със съпруга си.



И на финал:

Всеки психолог ще каже, че всички събития в живота ни, дори и не много приятните, се случват с причина. На първо място, това е нашият житейски опит, който трябва да бъде анализиран. Разводът е повод да започнете нов, богат и интересен живот. И преди да влезете в светлото бъдеще, анализирайте трезво брака си: какво абсолютно не бихте искали да повторите в бъдещи връзки, какви грешки сте направили, как сте се променили през това време, какво сте научили. Това преживяване ще се превърне в ценен багаж и вие ще го помните с благодарност във всеки един момент от новия ви живот.

Четете още: Защо жените изглеждат по-добре след развод