Автор
Теодор Муховски

Психотерапевт: Защо жените отказват да правят секс?

Забравени от роднините, понякога момичетата израстват като фригидни жени. Дори и да обичат партньора си, сексът с него не е винаги е желан. Това е така, защото сексът е свързан и с интимността, така че е трудно да се постигне щастие за двама без него. Междувременно жената може да открие, че ако не са лошите спомени от миналото ѝ, нейното "не" щеше да се превърне в "да" - обяснява психотерапевт.

Често чувам жени, които пренебрежително заявяват, че нямат време за секс. Редовните им оправдания са: децата, домът, работата... Но това ли са истинските причини за отказ от секс?
Защо жената не иска да прави секс?
Жената обикновено не казва директно на мъжа си "не!". По-скоро, когато не иска секс тя му го показва с дистанция и хладнокръвие. Не откликва на ласките на партньора си и сама не му показва нежност. Също така избягва ситуации, в които може да се стигне до секс, затова си винаги намира начин да си легне ужасно уморена или когато мъжът ѝ вече е заспал. Тя винаги намира какво друго да прави. Работи върху отчета за утрешния ден или готви ястия, които изискват няколко часа бодърстване. И така нататък, докато стане късно и вече има оправдание, че е изморена.

Вместо да каже "не", жената се скрива вечерта в спалнята на децата си, за да ги приспи и често пъти заспива при тях.



Сексът е свързан с нежност, близост, а не само с оргазъм

Когато мъжете мислят само за себе си, за да се чувстват добре, те не виждат, че любимата им дори не получава оргазъм. Дори сексът понякога я наранява, защото дори не е имала време да се възбуди, не се е овлажнила достатъчно. И това се дължи на факта, че мъжете постоянно бързат и не са достатъчно нежни с нея.

Но дори понякога и най-нежния и привлекателен мъж може да получи категоричен отказ за секс.
Причината е, че може би мама ѝ е казала, че "сексът е мръсен и лош!". И че тя е решена да се отдаде на тези „прегрешения“ само за да има дете и съпруг. Защото трябва да има съпруг.
И тъй като мъжете - "както казва мама" - искат само едно нещо - секс, те могат да бъдат манипулирани чрез този секс.

Психоложката постоянно се изненадва от привлекателни, умни, светски настроени, добре поддържани жени, които след няколко месеца брак са категорични: "Няма да има повече секс".

Очевидно те са секси, могат да съблазняват. Мъжете се забавляват с тях.
И все пак: какво не обичат секса?
Те сигнализират за това по свой начин, като казват на човека: "След сватбата, тигре!". А тигърът е толкова възбуден, че не вижда проблемите в това съобщение. Той приема сватбата, смятайки, че това ще е вратата му към рая. А след това кранчето на удоволствие внезапно или постепенно спира.



Как да се отървете от сексуалните блокажи и да се насладите напълно на секса?

Е, една година след сватбата тя му казала, че повече няма да прави секс. Въпреки това той остава с нея с надеждата, че тя ще промени решението си. А също и защото се грижи за къщата и за него, тя е интелигентна, остроумна и образована. Той живее добре с нея.
А сексът? Той си е намерил любовница. Тя няма нищо против, защото целта ѝ е била да има съпруг и дом, а не любов.

Това означава, че жената, ориентирана към целта - брака - може да използва "не" и "да" по всяко време - когато си поиска. Това понякога е причината за студенината ѝ.

Понякога се случва жената, която - привидно без причина - казва "не" на мъжа си, да не иска да го манипулира. Причината за студенината на женското сърце и тяло може да бъде мрачна и трагична. Често пъти става дума за насилие в детството или дори изнасилване.
След такава травма жената няма голям избор. Тя може да се превърне в нимфоманка и по този начин да възприема секса като единствения начин да изгради връзка със себе си (натрапчива мастурбация) и със света (еротомания).
Или пък може напълно да изгуби връзка с либидото си. В тази ситуация жената прави само лоши асоциации с тялото си, със секса, а следователно и с интимността и нежността. Тя се страхува от тях, защото подозира, че зад тях може да се крият сексуално насилие, унижение и болка. За да не ги преживее отново, тя се откъсва от тялото и чувствата си.

Въздържанието ѝ или нимфоманията може да са в резултат на преживяно физическо насилие в детството, например от побой. То може да бъде и резултат от потискащи хигиенни навици, например прекомерна дисциплина - прекалено ранно поставяне на гърнето като бебе и т.н. Така тялото става обект на болезнен контрол и заплаха, а не на любов и екстаз.

Означава ли това, че вагинизмът, т.е. стягането на влагалищните мускули, което не позволява полов акт, е един вид окончателно "не", което казва някога злоупотребеното тяло?
Необходимо е да потърси помощта на сексолог.

Има хора, които са склонни към соматизъм - т.е. не преживяват чувствата си, а ги превръщат в различни заболявания. В резултат на това те не чувстват това, което е болезнено, но също така не се сблъскват с проблемите, които тези чувства биха им сигнализирали. Проблемите, които имат, се решават от тялото им вместо тях - тялото е това, което реагира, страда и говори с последващи болести за това, което чувства. То "превръща" болезнените чувства в болести. Хората, които са заети с болестта, се отказват от чувства, от действия, от живот.



Може ли психотерапията да помогне да се възстановите и да имате отново хубав секс?

Тя може да помогне, но има хора, които са били толкова наранени от потисническо възпитание или сексуална травма, че искат само едно нещо от живота: този акт да не ги докосва повече. Защото всяко докосване, което са изпитали досега, ги е наранило до дъното на душата им. А как се прави любов без докосване? Няма как.

Наистина, не всеки има силата да се справи с миналото. Човек може да иска само едно: тишина, мир и безконфликтност. Жертвите на физическо насилие или дори на забрава от страна на близките, т.е. отхвърлени от тях, понякога стигат дотам, че вече не искат нищо.



Да бъдем прозрачни, маловажни, пренебрегнати, когато сме деца, боли много. Това оставя рана в сърцето, убеждението, че сме безполезни, когато дори семейството ни е отхвърлило, забравило ни е.
Именно "забравените" момичета израстват като тихи, затворени, безстрастни жени, които трябва да бъдат подтиквани, постоянно подкрепяни, убеждавани, че заслужават цвете, усмивка, хубаво бельо, любов. Телата им, "забравени" и от самите тях, казват "не" на всичко. Тяхното либидо е до най-ниската възможна степен.

Какво се случва в дома ѝ, със съпруга ѝ?

Тя се често пъти се развежда с него. Въпреки студенината, тя е до него, защото смята, че той ѝ дава всичко, което една жена може да иска: красив дом, модерни дрехи, почивки в чужбина, дете.
Сега тя има страстен любовник, с когото може да говори по темите, които я интересуват. И най-накрая тя има себе си, цяла и истинска, чувствена жена. Тя вече не е студена.

Дали тя е преследвала удоволствията на тялото срещу семейството?

Тялото е по-умно от нас. То не може да бъде заблудено, както може да бъде заблуден умът, който може да бъде съблазнен от състоянието на банковата сметка на кавалера. Ако жената не получава близост и нежност от мъжа, тялото ѝ не получава искрата, която ще позволи на женствеността ѝ да разцъфти.

Четете още: Дайте ми съвет: Съпругата ми не иска да ходя на почивка без нея