Автор
Теодор Муховски

Дайте ми съвет: Съпругата ми не иска да ходя на почивка без нея

В една дългосрочна връзка може да започнете да се чувствате така, сякаш правите всичко заедно с партньора си. Концерти, партита, ресторанти, пътувания - може да се стигне дотам, че на практика автоматично водите "половинката" си навсякъде.

Но някои хора, когато са във връзка, се опитват да възвърнат своята независимост. Запознайте се с Колин, който има сходен проблем:

"Бих искал да пътувам с мой приятел до Португалия на сърф, но без жена ми", казва Колин. "Тя има проблем с това, че ще пътувам без нея по различни причини. Не съм сигурен как да се справя с този проблем в нашия 30-годишен брак. Досега не сме пътували много самостоятелно."



Колин не споменава за проблеми със съпругата си, но иска да има повече самостоятелни преживявания. Дали това може да бъде препятствие?

Психолог е на мнение, че това не би трябвало да е проблем. Ето какво отговаря той на Колин:

"Решението ви да почивате без нея може да породи някаква несигурност у съпругата ви, която тя може да не се чувства способна да изрази", обяснява специалистът.

"Това не означава, че решението ви е погрешно или по някакъв начин вредно за нея, но отделянето на време, за да получите някаква представа защо тя има проблем, би било полезно и за двама ви."

Психологът уточнява, че Колин е споменал, че досега не е предприемал много самостоятелни пътувания, така че след 30 години брак желанието да пътува без нея може да се окаже изненада за съпругата му.

"Макар да ни се иска да вярваме, че партньорът ни с радост ще приеме всички наши желания с подкрепа и разбиране, нашите действия понякога могат да повлияят на чувствата на партньора ни по начин, който не очакваме", добавя експертът.



"Съпругата ви може да се почувства отхвърлена, ако в миналото винаги сте почивали с нея, но този път сте избрали да вземете приятел за компания."

Защо жената на Колин може да има проблем с това, че той ще пътува без нея?

Психологът разпитва Колин дали е имало нарушаване на доверието, налагало ли се е двойката да се сблъска с изневяра.

"Дори ако липсата на доверие не е очевиден проблем, аз бих насърчил мъжът да проучи тези "различни причини" с нея и да обсъдят заедно как той може да осигури увереност относно несигурните ѝ чувства във връзка с това пътуване."

Съпругата на Колин се чувства несигурна при идеята той да я напусне.



"Възможно е в някакъв момент от живота си (най-вероятно в детството си) тя да се е почувствала изключена или изоставена от тези, които е обичала, и затова предприемането на пътуване без нея да предизвиква тези чувства у нея".

"Това може да изглежда пресилено (и може би дори несправедливо от нейна страна), но не е необичайно болезнени чувства от миналото внезапно да се появят от на пръв поглед обикновени обстоятелства, като например съпругът просто да иска да отиде на сърф с приятел."

Какви практически съвети бихте дали на този читател?

Психологът препоръчва съпругата на Колин да съобщи всичките си притеснения и страхове около това самостоятелно пътуване.

"Общувайте и направете компромис относно "основните правила" - колко често двойката ще разговаря, докато той отсъства, какво е приемливото поведение като оставане навън до късно и в обкръжението на противоположния пол например".
Специалистът също така набляга на разговорите със съпругата си и проучването на нейните притеснения.

"Може да е добра идея и да обясните защо това пътуване е важно за вас (ако приемем, че е така)", казва тя.

"Може да се окаже, че съпругата ви не отчита напълно какво означава това за вас."



Четете още: 10 основни причини, поради които жените се омъжват за неподходящи мъже