Сексът с бившия може да се окаже добра идея в някои случаи, установи американско изследване.

Разведени партньори, които се връщали в брачното ложе, съобщили, че сексът с бившия може да успокои психологическата болка от раздялата. За целите на изследването, публикувано в Journal of Social and Clinical Psychology, учените от университета в Аризона анализирали 137 наскоро разведени възрасти и попитали колко от тях са се отдавали на секс с бившия си партньор след като документите за развода били подписани.

Установено било, че мнозинството от участниците (82,5%) запазили връзка с бившия си партньор след раздялата, а 21,9% правели секс. Дали сексът с бившия действително помага на партньора да преодолее края на брака зависи от това доколко той вече го е преживял. Партньорите, които не били приели раздялата, открили, че интимните срещи помагат за облекчаване на болката от развода.

Четете още: Горещи мъжки тела

Същевременно партньорите, които не били приели раздялата, установили, че сексът не променя начина на справянето им с положението. Изследването показало, че сексът с бившия може би не е толкова емоционално вреден, колкото се смяташе досега, и че в действителност той може да е полезен за хората, които не са преодолели напълно края на връзката.

Психолозите смятат, че раздялата поражда нужда от привързаност, която остава незадоволена, и че сексът с бившия помага за осигуряване на известно чувства на сигурност и поне отчасти задоволява тези нужди.

Допитване на компанията за секс играчки Ловхъни установи, че повече жени, отколкото мъже си спомнят с копнеж за стари връзки и признават, че са правили по-добър секс с бившия, отколкото с настоящия си партньор. Изследването сред 1100 възрастни установило, че 38% от жените заявили, че най-добрият секс в живота им е бил в предишна връзка.

Сексоложката и експерт по връзките Трейси Кокс казва, че синдромът "тревата е по-зелена" не е нов. Тя смята, че сексът с бившия се отразява благотворно на повечето жени, защото им дава усещането за "приключване" на връзката. "Понякога ни е необходимо да се върнем назад, за да продължим напред и връщането към сексуалната страна от връзката понякога ни кара да виждаме много ясно, че сме я идеализирали или изпитваме много по-малка болка, отколкото сме смятали. Това създава усещане за приключване, което може да е полезно", казва Кокс.

Четете още: Какво той прави по-добре от теб?