Автор
Антония Дамянова

Те чакат цели 43 години, за да си кажат заветното 'Да'

Това е историята на една влюбена двойка, чиято силна и истинска любов успява да удържи на времето, болката и раздялата.

Жана и Стивън се срещат за първи път през 1971 г. Тогава и двамата са студенти. Стивън учи в един от университетите в Чикаго.

„Той беше първата ми любов. Беше истинската ми любов“, разказва Жана пред People. Има обаче един проблем – майката на Жана, която е категорично против връзката ѝ със Стивън. А причината да не одобрява партньора ѝ е фактът, че той е чернокож.

View post on Instagram
 

Мнението на родителката обаче не може да повлияе на чувствата на Жана към Стивън. Двамата продължават да се срещата тайно. Дискретната им връзка продължава седем години, когато Жана завършва и си намира работа като медицинска сестра.

Новият ѝ начин на живот и напрегнатият работен график на Жана започва да се отразява негативно върху отношенията между двамата и те започват да се виждат все по-рядко. По онова време Стивън все още няма кола, а тя трябва да пътува дълго до работното си място и да дава късни смени.

Жана признава, че винаги е обичала и уважавала майка си, но несъгласието ѝ да се вижда със Стивън, ѝ се отразява изключително зле на психиката. Въпреки това тя не крие, че двамата с половинката ѝ често са обсъждали възможността за брак, но страхът ѝ, че ако се противопостави на семейството си, ще го загуби завинаги, надделява.



Това накланя везните в полза на родителите ѝ и Жана отказва предложението на Стивън да се оженят. Решението ѝ е най-съкрушителният момент в живота и на двамата. „Тогава съжалявах, съжалявах за начина, по който го направих, но го направих“, споделя Жана.

От този момент нататък пътищата им се разделят. Следват цели четири десетилетия, през които двамата не поддържат никаква връзка и не знаят нищо един за друг, водейки напълно отделни животи. Всичко това продължава до 2021 г., когато Жана вече е разведена пенсионерка, а майка ѝ отдавна не е жива. Тогава тя започва трескаво да търси Стивън и в крайна сметка го открива в старчески дом.

„Трябваше да знам дали беше добре? Дали имаше съпруга? Щеше ли да ми прости?“, допълва Жана и през сълзи разказва как когато влязла в стаята в дома, той веднага я е разпознал, назовал я по име и започнал да плаче.

„Знаех, че той не ме е забравил и че все още ме обича“, казва Жана. На 8 август 2021 г. Стивън се мести в дома на Жана в Орегон, САЩ, и оттогава двамата са неразделни.

„Тя е прекрасна. Тя е моето сърце и душа. Искам винаги да живея с нея“, казва той пред изданието.

Няколко месеца, след като двамата се събират под един покрив, Стивън предлага на старата си любов да се омъжи за него. След нейния положителен отговор, който тя изрича с разтреперан и развълнуван глас, 69-годишната Жана и 73-годишният Стивън си казват дългоочакваното заветно „Да“ на 15 октомври 2022 г.

Четете още: Учени: По-добре е за здравето да сте женени и нещастни, отколкото необвързани и щастливи