Автор
Ива Петрова

Топ 6 причини никога да не се връщате при бившия си

Защо не трябва да преразглеждате старите връзки? За удобство тук ще се говори в мъжки род за партньор от всякакъв пол. Всичко, свързано с местоимението "той" обаче с пълна сила важи и за местоимението "тя". Мъжете и жените се различават само по поведението си в секса и ролята си в раждането, но всички ние имаме една и съща психология.

1. Не се поддавайте на поредните увещания на вашия бивш

И не се самонавивайте, не се унижавайте. Ако ние или нашите партньори нямаме самоуважение, ако сме невнимателно възпитани, то нека поне да имаме здрав разум. Същите обстоятелства, които го доведоха до идеята да се раздели с вас, ще възникват отново, дори ако някой от двамата се съгласи да се върне. В крайна сметка нито вие, нито той сте се променили, така че защо да дърпате дявола за опашката?



2. Какво показва статистиката?


Ако се върнете, тогава моментът, в който ще поискате отново да си тръгнете, ще се случи дори по-рано от шест месеца. Човек може да издържи толкова време дори на омразна работа. Но как да издържите дълго постоянните кавги и избухвания? Как да издържите на проблемите, които за напред само ще прогресират?

Как да понесем предателството? Ако се морализирате и се страхувате от осъждането на обществото, тогава формално ще останете „заради децата“, „от чувство за дълг“ и т.н. В такъв случай се пригответе за проблеми с психиката и дори с физическото здраве.

3. Ще се появят заплахи и психоатаки

Ако останете, тогава се пригответе не за психологическата интимност и откритост, които очакваме в една връзка, а за тежки манипулации с помощта на подобни заплахи, които със сигурност ще се повтарят в бъдеще. В крайна сметка манипулаторът разбира единствено от заплахи и тежки думи. И тогава за вас домът и семейството ще бъдат много по-стресиращи от обикновено. Отдръпнете се за малко, за да се вразумите.



4. Помислете откъде партньорът ви ще вземе сили да изпълни всичките си нови обещания?

Да, той, разбира се, се страхува и не иска да ви загуби. Да, той, разбира се, ще се опита да изпълни всичко, което е обещал. Но лесно ли се прави това? Определено не.

Дори и да си представим, че сега той ще започне да контролира себе си, ще се старае много да отговоря на вашите очаквания, ще забрави всичките си предишни навици и интереси, ще расте в кариерата си или ще се грижи за домакинството, с една дума ще стане различен човек. Могат ли всички тези промени да се случат бързо? Категорично не.

За такива промени са необходими години. Как ще се чувства той около вас и как ще се държи, докато се опитва да се промени? Дали, покрай това напрежение, ще има още сили да ви обича? Малко вероятно. Искате ли да живеете с човек, който дълбоко в себе си ви мрази, но просто е решил, че не иска да ви губи?

5. Има ли вероятност след поредното „събиране“ някой от двойката да започне да търси алтернативи?

При психолозите обикновено идват точно онези, които правят това или техните жертви. Дори един повърхностен анализ показва, че този, който убеждава партньора си да се върне, не го обича наистина, а просто се страхува да остане сам. Следователно, когато убеденият се съгласява, автоматично става заложник. Той ще трябва да доказва своето съответствие през цялото време. Или тепърва ще осъзнава, че връщането е временно и бавно ще започне да се погрижи за „замяна“.



6. Ако вас ви смятат за временни,

или вие го възприемате за временен, тогава той няма да може да разчита на вас постоянно. Това означава, че когато стигнете до разпределяне на общото материалното богатство, това ще бъде ви бъде припомнено. И при първа появила се възможност ще се отърве от вас.

Четете още: Секс по испански? Внимавайте, може да бъде опасно