Според проучване, публикувано в американското списание "Личност и социална психология", комбинацията от богат мъж и красива жена може да се окаже ключът към успешния брак.

Изследователи от държавния университет във Флорида са анкетирали 113 младоженци в Северна Тексас и 120 младоженци в Северна Флорида в рамките на три години. Те открили, че мъжете, които избрали по-привлекателни спътнички в живота си, били по-удовлетворени и щастливи от брака си, или поне в първите години от общото съжителство. Същото отношение към брачния си живот демонстрирали и жените, чиито съпрузи били със сравнително по-висок от техния икономически статус.



Преди да се възмутим, нека да проучим въпроса по-подробно. Учените отбелязват, че резултатите се отнасят само до т.нар. максималисти - хора, които са склонни да изискват прекалено много от живота и да стигат до твърде крайни решения.

"Максималистите непрекъснато се опитват да постигнат най-добрите резултати в живота си. За тях всичко, което е тяхно, трябва да бъде "най-" - най-вкусният сладолед, най-страхотната песен, най-изискания ресторант и т.н. В контекста на романтичните връзки максималистите са тези, които търсят възможно най-добрия партньор. Дори по време на връзката си те продължават да сравняват половинката си с други потенциални кандидати", споделя в съобщение до медиите Джулиана Френч, професор по психология от Университета във Филаделфия и водещ автор на изследването.

"Да си представим максималист, отишъл в търговския център, за да си купи чорапи. Там той ще провери всеки магазин, преди да спре избора си на най-подходящия чифт. Той никога яма да купи нещо, което е на разпродажба, нито пък ще даде предпочитанието си на някоя излязла отдавна от модата марка. Ако това ви звучи като подход към избора в живота, тогава има смисъл да се замислите. Може би изборът на партньор в мащаба на вашата привлекателност може да ви осигури по-голямо удовлетворение от брака ви. Поне в началото от семейния ви живот, пояснява д-р Френч.

Но тя допълва в изявлението си, че не всички хора са такива и че имат по-нисък праг на предпочитания и удовлетвореност, Същот така всеки има личен вкус, на базата на който избира своята половинка, без да се старае с избора си да се хареса на околните. Докато при максималистите го има и този момент - непременно да се изтъква в очите на останалите било то с постиженията си, или с материалните си придобивки, уточнява още Джулиана Френч.

В крайна сметка психолозите твърдят, че максималистите са хора, които са склонни да развиват определени комплекси в себе си, да имат по-ниско самочувствие и по-ниски нива на щастие в сравнение с останалите. Затова те търсят начин да компенсират липсата си на самоувереност чрез избора на по-привлекателен, или съответно на по-заможен, от тях партньор, пояснява специалистката.

Четете още: Жената на Танцуващия милионер разгорещи мрежата по минижуп