Експертите по взаимоотношенията вече имат нов термин за връзки, които видимо не са проблемни и опасни, но всъщност са лишени от страст и развитие.

Това са взаимоотношения, които са на „автопилот“. Лошото е, че такъв тип връзки крият потенциал да разделят партньорите и да доведат до изневяра.

Според експерта по връзки Рината Перис като цяло е обичайно в дълготрайните връзки партньорите да не могат за дълго да се фокусират един върху друг. Животът често отклонява вниманието ни в различни посоки, което всъщност е добро и пълноценно за двойката. Това дава възможност на партньорите да израснат и допринася за разнообразието във връзката им.

Много двойки в крайна сметка се разделят, защото са оставили на автопилот взаимоотношенията си. Това убива радостта и емоцията, а понякога и самата връзка.

Психолозите съветват, че една връзка може да е по-успешна, ако и двамата партньори са отдадени един на друг и са изградили уважение помежду си. Проблемът настъпва тогава, когато единият от партньорите, а в най-лошият случай и двамата демонстрират безразличие към действията и думите на другия.

Проблемът на връзките на автопилот е, че хората, които имат такава връзка, рядко осъзнават, че са станали индеферентни.

Повечето двойки след като минат първите пламенни месеци и години забравят златното правило на всяка връзка – за да оцелее, тя изисква усилия. А за да се развие в правилната посока, тя трябва да расте.

Важното е усилията да се полагат всеки ден, а не само в началото, когато се градят основите. Повечето хора, които смятат, че са положили достатъчно труд в изграждането на връзката, често решават, че няма какво повече да се добави и осланяйки се на илюзорния си комфорт се съсредоточават изцяло върху други неща извън връзката си.

Разбира се нито една реална връзка не продължава години наред с безкраен цикъл от задълбочени разговори и земетръсен секс. Рутинността и ежедневните грижи винаги си пробиват място в любовта.

Експертите са на мнение, че е нормално от време на време всички да превключваме на автопилот. Това се случва, когато работата, ученето, семейните проблеми вземат връх и търсим начини да се справяме с тях. Вследствие на това поставяме на заден план взаимоотношенията с партньора.

Това, което трябва да се избягва, е тези състояния да не се превърнат в ежедневие и в нормално състояние. Ако това се случи, започва лишаването от всички красиви аспекти на една връзка – любовта, вълнението, радостта, удовлетворението, удоволствието...

И така партньорите на автопилот често започват да мислят, че животът на необвързаните е далеч по-розов, защото предимствата на живота в партньорство вече отдавна са избледнели, пише ezine.bg.