Автор
Теодор Муховски

Вълна, вулкан, лавина: Какъв тип е вашият оргазъм

Една жена може да има един от двата вида оргазъм: клиторен и вагинален - ново изследване на учени поставя това твърдение на Фройд от 1905 г. сред митовете. Екип от Карловия университет в Прага доказва, че има само един оргазъм, но той може да приеме много форми. Изследователите ги нарекоха вълна, вулкан и лавина.

Вълна, вулкан и лавина са термини, които екипът на професор Джеймс Г. Пфаус използва, за да разграничи различните видове женски оргазъм. Според проучване, публикувано в Journal of Sexual Medicine, мускулите на тазовото дъно извършват различни видове движения по време на оргазъм и именно тези мускули определят усещането на женския оргазъм.
Изследователи от Карловия университет помолиха 54 жени да използват специално проектиран вибратор, наречен „Лъвица", за да мастурбират. Устройството, свързано с Bluetooth, е оборудвано с два сензора, предназначени да отчитат силата на контракциите на дъното на матката, които са отговорни за оргазма.



Проучванията показват, че най-често срещаният тип оргазъм е вълната - 26 от 54 жени са кулминирали по този начин, 17 жени са достигнали до лавинообразен оргазъм, а най-редкият вид е вулканът, който са усетили 11 жени.

Те потвърждават теорията от 1966 г.

Идеята, че има три начина, по които жената може да постигне оргазъм, не е нова за науката. Екипът на професор Пфаус го е взел от книгата "Човешки сексуален контакт" от Уилям Х. Мастърс и Вирджиния Е. Джонсън, публикувана през 1966 г.

Учените са наясно, че извадката от 54 жени е изключително малка. Резултатите от изследването се разглеждат като прелюдия към по-нататъшен, задълбочен, дългосрочен анализ. Цитиран от The Times, Джеймс Пфаус казва:
"Ние провеждаме дългосрочни проучвания на жени, за да видим как тези различни модели се преживяват субективно като оргазми, като нива на удоволствие и откъде идва голяма част от стимулацията, която ги предизвиква."
Изследователите искат да видят дали типът мускулна контракция влияе върху начина, по който жената постига оргазъм; зависи ли интензивността на възприеманото удоволствие от тях и какво ги предизвиква.



Типът оргазъм зависи от предишен сексуален опит

Джеймс Г. Пфаус подчертава, че екипът му все още събира данни и те все още не са пълни, но въз основа на вече събрания материал може да се заключи, че повечето от анкетираните жени имат доминиращ стил на сексуална реакция. Изследователят обяснява това с предишния опит на субектите. Вероятно мускулите на фундуса на матката са развили двигателните модели, свързани с оргазма по време на по-ранен полов акт. Мускулната памет означава, че по време на кулминацията мускулите използват предварително създаден път и незабавно реагират по специфичен, предварително научен начин.



Изследователят го сравнява с плуване или колоездене. Когато изучавате тези дейности, вашите мускули свикват с определени движения. Когато по-късно плуваме или караме колело, мускулите използват предварително създадения път, което означава, че могат веднага да започнат да се движат по определен начин. Същото явление, според Пфаус, се случва и при женския оргазъм.

В същото време жена, цитирана от "Prague Morning" - най-големият англоезичен портал за чужденци, живеещи в Чехия - отбелязва, че изследването на екипа на Pfaus се отнася само до самозадоволяване и не засяга областта на взаимодействие с партньор и полов акт изобщо.



Четете още: 10 удивителни факта за секса, които изобщо не знаете