Автор
Ива Петрова

Защо мъжете се плашат от женски сълзи

Ние много обичаме да плачем, а те се плашат от сълзите ни като дявол от тамян. Защо става така и как сълзите ни могат да бъдат опасни за мъжкото здраве?

„Един мъж трябва да носи отговорност за постъпките си“, „Мъжът трябва да е глава на семейството“ – всичките тези изтъркани, но и напълно актуални истини са набивани в главата на любимия ви още от най-ранно детство. Затова той няма никакъв шанс за провал, семейният живот трябва да върви строго по план и всяко отклонение от планираната траектория може да предизвика взрив и нужда от рестартиране – като при мощен компютър, който не се справя с поставената задача. Една от причините за такъв „краш в системата“ могат да бъдат внезапните женски сълзи. Ако жената плаче, значи мъжът не се справя с глобалната си задача да подреди правилно съвместния им живот. В този случай опитите да обясните, че плачете заради тежък ден на работа или счупен нокът, са абсолютно безсмислени – по-лесно е просто да спрете да плачете, защото има риск да започнете да леете сълзи вече двамата.

Той се чувства виновен

Винаги. Мъжът се чувства виновен всеки път, когато плачете, дори ако сълзите ви не са свързани по никакъв начин с поведението му. Повярвайте ни, заради особеностите на устройството на нервната му система и на възприемането на действителността първото, което му хрумва на партньора, когато ви вижда разстроена, е „Аз съм виновен!“. Това го кара първо да започне да се укорява за извършена постъпка, а после да се ядоса страшно на себе си. По правило обаче този яд се излива върху вас, което само влошава нещата. Проблемът е в безпомощността – той просто не знае как да ви помогне, защото… Защото истинските мъже никога не плачат просто така. Също толкова необяснимо е за тях и това, че колкото и да ви е тъжно, вие във всеки един момент можете да се зарадвате и дори развеселите, ако просто си помислите за нещо хубаво.

За мъжете плачът и истерията са едно и също

Ако се разплачете неочаквано (или напълно оправдано), сигурно все някога ще чуете партньорът ви да казва „Стига с тези истерии!“. Работата е там, че мъжете по правило проявяват емоциите си много по-пестеливо. Именно затова вашият внезапен пристъп на меланхолия може да бъде оценен от партньора като склонност към неврози и истеричност. И подобни подозрения възникват, независимо от това колко години сте били заедно! С други думи мъжът винаги има едно на ум, че любимата му по душа е истеричка. Затова, виждайки ви разстроена, партньорът ви решава, че преживявате най-малкото нервен срив. Смешно, а? На мъжете обаче хич не им е до смях.

Сълзите не са аргумент

Във всеки един емоционален спор опонентите обменят мнения - и този конфликт на мнения може да продължи доста дълго, докато една от страните не изчерпа аргументите си или не разубеди другата страна. В идеалния случай двамата ще стигнат до компромис. Но… Както е и във всеки сблъсък, тук има и забранени хватки. При конфликти с мъж една от тях е женският плач. Той има ефекта на удар под кръста, след който опонентът вече не иска, а сигурно и не може да продължи общуването с другата страна. Защо става така? Защото мъжът не може да ви отговори със същото – да се разплаче в отговор. Сълзите са признак на слабост и беззащитност. Мъжът се чувства деморализиран – все пак той ви е докарал до това ужасно състояние. Има обаче един проблем – когато е поставен в безизходна ситуация, мъжът може да прояви неконтролируема агресия (физическа или вербална, насочена към вас или примерно към мебелите вкъщи). Което е предсказуемо – на забранена хватка се отговаря с друга такава.

Женските сълзи са вредни за мъжкото здраве

Последният и сигурно най-силният аргумент, който ще ви убеди по-рядко да плачете пред партньора си. Наскоро учените доказали нещо поразително – при вида на плачеща жена мъжете започват да изработват хормони, които влияят крайно зле на мъжката потентност. Тоест при продължителен женски плач партньорът първо изпитва лека тревога, а после изпада в състояние на много силна потиснатост и с всяка следваща минута губи мъжката си сила. Така че внимавайте със сълзите – здравето е най-важно.

Четете още: 6 прости решения как да запазиш щастливия си брак