Всеки ден научаваме нови и нови открития и техники за подобрение на сексуалния ни живот, но може би е най-добре да се огледаме някъде далеч в миналото и по специално в XIX в. Проучвания сочат, че тогава двойките са имали много по-пълноценен полов живот благодарение на техника известна като „кареза“. Тя позволява на партньорите да се наслаждават по-дълго на интимния си контакт и отлага момента на върховното удоволствие. Удължава секса и ни сближава още повече с половинката ни.

Терминът „кареза“ е измислен от д-р Алис Банкър Стокъм през 1896 г. Тя е едва петата жена лекар в САЩ. Алис Стокъм е една от рядко срещаните по онова време дами-феминитски. Тя подкрепя контрацепцията, забраната за носене на корсети, както и за сексуалната равнопоставеност между мъжете и жените.

„Кареза“ произлиза от италианската дума „carezza”, която означава „ласка“ и сексуална техника, която насърчава двойките да наблегнат върху физическата и душевната си близост, гледайки се дълго време в очите и докосвайки се съвсем леко и нежно. Методът е известен още и като сексуално въздържание помага на много двойки през XIX в. да подобрят сексуалния си живот, макар че съществували и спорове за ефикасността му.



Според сексолози техниката „кареза“ е много полезна за половия ни живот, особено в днешно време, когато живеем в забързан свят, в който никога не намираме достатъчно време за близост с партньора си.

Само нежните ласки и въздържанието могат да накарат тялото ни да настръхне и да ни направи още по-нетърпеливи за предстоящите страстни мигове. Специалисти дори твърдят, че техниката „кареза“ е също толкова силна, колкото и виаграта. Също така тя спомага при проблеми като липса на желание, както и за преодоляване на стреса, който понякога би могъл да попречи на половия акт. Дори може да излекува и пристрастеността към порното, която се наблюдава все по-често при двойките и по-скоро при мъжете.

Любопитен факт, свързан с карезата е, че тя може да ни стимулира твърде силно и да създаде неутолимо желание за секс и включването на нови елементи. Може да ни пристрасти и в даден момент да се почувстваме крайно незадоволени. От друга страна карезата може буквално да възроди сексуалните отношения с партньора и да възвърне интереса ни към него.



Четете още: Защо жените по време на соца правеха по-добър секс?