Човешките отношения са може би най-сложната тема, особено когато те касаят любовта. Понякога тя идва, без очаквания и ни завладява като ураган от силни емоции, друг път си тръгва, сякаш никога не е съществувала. Едно обаче е сигурно и то е, че нищо не е гарантирано, а чувствата, които връхлитат душата, са динамични и невинаги се задържат. За съжаление не можем да контролираме процеса на влюбване, нито пък на разлюбване, можем единствено да се вслушваме в сърцето си. Но какво да правим, когато любимият ни човек внезапно си тръгне от живота ни или пък ние сме длъжни да прекратим връзката си с него поради определена причина? Сигурно ви се е случвало да изпаднете в следното странно положение: Половинката ви зарязва и след няколко седмици ви търси отново, сякаш сте стари приятели? Вие сте объркани, защото в главата ви изникват куп въпроси, първият от които: "Защо ме търси, нали всичко между нас приключи?", а емоциите които изпитвате в този момент са на двата полюса. Хем се радвате, че той все още мисли за вас, хем ви е тъжно, защото този контакт ви пречи да преодолеете раздялата. И понеже тази ситуация е сложна и изисква мъдро решение, днес ще ви споделим какви са най-честите причини бивша половинка да ви потърси малко след раздялата и дали трябва да откликвате.

Добре, никога не можем да бъдем сигурни каква е най-точната причина този човек да си вземе телефона и да ти пише или да ти се обади. И все пак, той ли инициира края на отношенията ви? Ако е така, то тогава е много вероятно бившата ви половинка да е преосмислила поведението си и да търси начин да се върне в живота ти. От друга страна, може би просто чувства твоята липса и има нуждата да знае, че все още си наоколо. Също така има голямо значение как е приключила връзката ви. Ако човекът осъзнава, че раздялата се е случила по негова вина и те е наранил, значи се опитва да ти се извини косвено и да смекчи чувствата ти към него. Все пак, ако имате много общи приятели и ви се налага да се срещате и след раздялата, би искал отношенията ви да са горе-долу добри.

В случай, че връзката е прекратена от теб, той със сигурност търси близост с теб и не желае да приеме края на отношенията ви. Писането е невинен начин той да опипа почвата и да провери дали имаш склонност да възобновите връзката си. Много е възможно, ако раздялата е била неясна и нараняваща за него, да се опитва да си изясни какво е довело до нея. Каквато и да е точната причина, едно е сигурно - между вас има много неизяснени въпроси, избери къде да поставиш границата.

Съществува и още един, много вероятен, вариант - човекът просто да търси внимание без конкретна цел. Може би просто си седи на дивана, скучае и се чуди с кого да обмени няколко приказки, докато мине времето. Може би е добре почерпен и възбуден, може би е чул "вашата" песен в някой клуб и са го сполетели сантиментални емоции.

Каквато и да е истинската причина, знай че трудно ще я разбереш, защото досега никой не е успял да прочете чуждите мисли.

А какво трябва да направиш ти? Да отговориш или да го отклониш?

На първо място, много е важно как се чувстваш, когато видиш името на бившата ти половинка, изписано на екрана. Сърцето ти започва ли да бие учестено? Обливат ли те студени вълни? Радваш ли се, или сякаш не изпитваш нищо? Ако за теб тези отношения са били отровни и усещаш гняв, когато се сетиш за този човек, е най-добре да игнорираш съобщенията му. Ако обаче връзката ви е била щастлива и безпроблемна и таиш надежда да се съберете отново, то отговори с приятелски тон. Поддържай комуникацията, задавай му въпроси, свързани с теми, които знаеш, че в момента го вълнуват, бъди част от живота му, макар и виртуално. Ако усетиш, че след няколко дни диалогът ви върви добре, може да му предложиш да излезете. В случай, че той те отклони, значи храни чисто приятелски чувства към теб.

В случай, че искаш да запазиш добрия тон с човека, но нямаш романтични емоции към него, то отговори, но предпазливо. Не откликвай веднага и постави много ясна граница.

Четете още: 3 причини мъжете да напускат стойностни жени