Искате да приготвите нещо вкусно с агнешко, но да не е традиционното печено? Ето ви една страхотна рецепта. Чудни кюфтенца с масълце - като за ценители.

Необходими продукти за 4 порции:
1 патладжан
100 г масло Lurpak®
175 г говежда кайма
175 г агнешка кайма
75 г галета
2 малки глави лук, нарязани на ситно
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 домата от консерва, нарязани на кубчета
1 ч.л. смляна канела
½ ч.л. смлян бахар
1 ч.л. сух риган
½ ч.л. смлян кимион
кората на 1 лимон
6 стръка листа от мента, набрани и нарязани на едро
1 връзка пресен магданоз, нарязан на едро
1 средно голямо яйце, леко разбито
сол и черен пипер

За сервиране: хрупкав хляб и зелена салата



Приготовление:
• Загрейте фурната на 190 градуса или на 170 градуса с вентилатор.
• Разрежете патладжана наполовина по дължина и издълбайте месестата част. Разтопете 25 g масло Lurpak® и намажете патладжана с четка. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Поставете в тава за печене и печете във фурната за около 30 минути, докато вътрешността на патладжана стане много мека. С лъжица извадете патладжана от обелката и го оставете настрана в голяма купа.
• В тиган с още 25 g от маслото Lurpak® задушете внимателно нарязания лук и чесън, докато омекнат. Извадете половината и оставете настрана за сместа за кюфтета. Добавете консервираните домати в тигана с щипка сол и гответе за половин час, като разбърквате от време на време.
• През това време смесете лука и чесъна, които сте оставили настрана, с патладжана, говеждата кайма, агнешката кайма, галетата, всички подправки и сушени билки, лимоновата кора, пресните билки и разбитото яйце, докато се смесят добре. Овкусете със сол и черен пипер. В този момент можете леко да запържите малко от сместа, за да опитате как е на вкус и подправки.
• Оформете сместа за кюфтета на 16 еднакви по големина топки. Поставете ги в подходящ за фурна съд, след което ги залейте с доматения сос. Добавете към ястието останалите 50 g масло Lurpak® като го разпределите равномерно в съда. Печете във фурната за 30-40 минути, докато кюфтетата се изпекат докрай.
• Сервирайте с хрупкав хляб и зелена салата.

(в материала има продуктово позициониране)