Автор
Цвета Герчева

Дни за Възкресение: вкусната храна, която ни кара да се чувстваме щастливи

Има една стара максима, която гласи, че накрая печелят само тези, които знаят как да празнуват загубите в живота си. Истина е, че ежедневието ни много се промени. Факт е, че след края на тази криза светът ще се събуди различен. Но има и още нещо, което много от нас сякаш научиха и то е, че май не сме били прави да обръщаме толкова малко внимание на любимите си хора, на любимите си книги, на любимите си рецепти.

И ако днес ви липсва свободата, ако ви липсват разговорите с колегите, с приятелките, пътешествията и тренировките във фитнеса, то може би е за да си дадете сметка колко добре живеем всъщност и колко много имаме. Предстоят ни дни на смирение. Дни, в които ще посрещнем един по-различен Великден. Дни в които можем да се научим да празнуваме загубите със смелост. Да не се страхуваме да оцапаме ръцете си в тесто, да омесим козунаци и да бъдем разточителни в готвенето.

Защото кога, ако не сега ще имаме време да направим всички онези вкусни неща, които все не успяваме, улисани в хиляди задачи.

Дните на изолация са твоят шанс да обърнеш повече внимание на семейството си, да направиш един "тестови" козунак още този уикенд, да пробваш как ще се получи тестото и да опечеш малко картофки с хубаво масло.

В дни като сегашните сякаш имаме повече време да обърнем внимание на качествените съставки, да изберем точно това, от което имаме нужда, да съставим списъка си за пазаруване с мисълта, че няма да влизаме няколко дни в магазина. Да заложим на продукти, които са натурални, полезни и правят храната ни по-добра. Аз лично имам една малка тайна. Всички добри домакини я знаят, но ако питате мен - тя стои в основата на почти всяко добре приготвено ястие. И това е маслото. То трябва да е наистина качествено, да е направено от прясно издоено мляко и да носи онзи вкусен нюанс, който всички помним от бабините ястия.

А когато говорим за наистина добро масло, няма как да не споменем Lurpak - не само защото е сред най-добрите брандове в света, а и защото е създадено за хора, които обичат готвенето.

Всъщност какво е Великден, ако няма някой, който да го създаде. Не забравяйте, че дните на Възкресението наближават и вие сте човекът, който трябва да донесе магията на празника вкъщи. А няма нищо по хубаво от един дом, ухаещ на прясно изпечено агнешко, свежи картофки, разбито масло с диви билки и козунак.

Не се страхувайте да готвите - сега е моментът да отпразнувате загубите с разкош. Запретнете ръкави, замесете брашното с маята, сложете хубаво масло, малко ванилия и щипка любов и пробвайте!

Направихте ли вече списъка за пазар? Не забравяйте да сложите в него и едно пакетче Lurpak - това масло ще направи храната ви наистина великолепна.

Ако пък искате да изненадате любимите си хора с нещо наистина вкусно, подсещам ви за една страхотна рецепта за великденски бисквитки. Стават уникални, пробвайте ги!

Великденски бисквити


Време за приготвяне: 1 ч. и 15 мин.


Продукти:


400 g брашно
80 g масло Lurpak на стайна температура
120 g захар
2 яйца
½ ч. л. бакпулвер
75 g мляко
1 прахче ванилия
Кората на 1 лайм и на 1 портокал
1 яйце за намазване


Приготовление:


1. Разбийте маслото и захарта с миксер, докато сместа стане лека и пухкава. Намалете скоростта на миксера и добавете яйцата едно по едно.
2. В отделна купа смесете брашното, бакпулвера и ванилията. Добавете към маслената смес, като редувате с по малко от млякото и цитрусовите кори. Бъркайте с дървена лъжица, докато се получи хомогенно тесто.
3. Оставете тестото да почине в хладилника 30 мин.
4. От тестото оформете малки фитили и ги усучете на плитки. Поставете ги в тава с хартия за печене, намажете ги с разбито яйце и печете на 160°С за 20-25 мин. Ако бисквитките са по-големи, може да се наложи да увеличите времето за печене.

(в материала има продуктово позициониране)