Домашно приготвеният фъдж с дъх на солен карамел изчезва за секунди от чинията.

Време за приготвяне: 25 мин.
Брой порции: 8-10

ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА

За соления карамелен сос:
100 g пудра захар
50 g масло Lurpak (на стайна температура)
50 ml течна сметана
сол Малдон на вкус

За фъджа:
100 g масло Lurpak
350 g мека светлокафява захар
125 ml прясно мляко
150 g пресята пудра захар, за поръсване
форма с размер 20x20, покрита с хартия за печене

КАК ДА ГО ПРИГОТВИШ

1. Изсипи пудрата захар в касерола с мъничко вода и затопли сместа на слаб огън, докато захарта се стопи. Увеличи котлона и вари сместа, докато придобие тъмен карамелен цвят.

2. Отмести от котлона и внимателно добави маслото и сметаната, като разбъркаш с дървена лъжица. След това добави щедра щипка сол Малдон и остави настрана.

3. За да приготвиш фъджа, разтопи маслото в отделна средно голяма касерола на средна температура и добави захарта и млякото. Бъркай, докато захарта се стопи.

4. Остави сместа да кипи за около 1 минута. На този етап действай с особено внимание, защото работиш с много, ама много горещи съставки.

5. Отмести от котлона и внимателно разбий с пудра захар, докато получиш гладка и хомогенна смес. Можеш да добавиш малко мляко, ако има нужда.

6. Изсипи сместа в тавичката и отгоре изсипи соления карамелен сос. С лъжица оформи шарки върху фъджа и поръси със сол Малдон.

7. Остави да изстине и да почине за около 4 часа или в идеалния случай - за една нощ. Накрая нарежи на малки кубчета и се наслади на богатия карамелен вкус.