Аглика Илиева

Казвам се Аглика и хедонизмът е не моята втора, а първа природа. Обожавам вкусната храна и доброто вино. Стриктно следвам съвета на Епикур и винаги имам нова книга в библиотеката, бутилка в шкафа и свежо цвете в градината. Бих добавила само - и нещо вкусно в хладилника.

Когато рибата срещне маслото, тя плува в свои води

02 юли 2019 | 10:17
15594
0

Това е една история за риба и масло...Една история за романтичната връзка между рибата и маслото, подобна на тази, която възпя Иги Поп във филма "Аризонска мечта". В нея има щипка удоволствие, шепа наслада, доза мечти и малко експеримент за разкош. В този "бульон" плува Нейно величество рибата - така, както я описва самият Иги Поп на фона на прекрасната музика на Горан Брегович - безмълвна, безизразна, защото "знае всичко".

Рибата е божествена храна не само заради това, че Христос успял да нахрани с 2 риби и 5 хляба многохилядната гладна тълпа на брега на Генисаретското езеро. Тя е истински дар от Бога заради изключителните си хранителни качества и няма религия, която да забранява консумацията ѝ. В момента хората по света ядат над 250 вида под различна форма. За исландците, японците, шведите, гърците или сингапурците тя е настолно блюдо, вплетено дълбоко в кулинарните традиции на дедите им, за българите тя е чакан гост на трапезата - диетолозите препоръчват това да се случва 1-2 пъти седмично.


В кухнята рибата е своенравна госпожица, подвластна на своите настроения и капризи. С други думи - с нея трябва да се съобразяват. Тя обича нежните пръсти, които гальовно докосват гърба ѝ, наслаждават се на свежестта ѝ, внимателно отлепят люспите й, така както се съблича любимо момиче. Когато пристъпим към приготвянето ѝ, разбираме, че обича крайностите - или за кратко "си играе с огъня", или мързеливо се изляга на "лунна светлина".

Попитали един грък коя е най-хубавата риба, а той отговорил - "прясната". Бих добавила - и тази, която допреди малко е плувала в голямото море, река...Тя носи спомена за тази волност, която изпълва всяка нейна фибра. Същото важи и за маслото – то задължително трябва да е прясно и да ухае на...простор и свобода. Отваряш пакетчето, а от него се понасят милиарди ароматни молекули, които ни пренасят в идилични семейни ферми, тучни зелени пасбища, свободни крави под съненото слънце на Севера. И когато маслото и рибата се срещнат, това не е двубой, а любов – нежна и деликатна, в която всеки изтъква предимствата на другия в името на общата хармония.


А рибата и маслото са наистина в романтична връзка. За разлика от олиото, което изисква висока температура и "прегаря" вкуса на различните видове риби, а зехтинът своенравно доминира с маслинения си произход, маслото не се натрапва, а любезно допълва ароматите. Стига да е качествено. Както обичал да казва прочутият готвач Жак Пепен: „Хубавото задушено не става с евтино вино, а с това, което бихте сипали в чашата си“. Същото важи и за маслото. Затова, когато готвя риба, винаги си купувам датското масло Lurpak. В кръга на шегата мога да споделя единствения му проблем – толкова е изкушаващо, че ножът понякога сам набраздява фината му повърхност, устремява се към филийката с ръжен хляб и променя траекторията на чашата с изстудено бяло вино, предназначена за....Но така не бива. Днес рибата ще е с масло, а не филийката. За нея остават сънените утрини. Ето и моите любими комбинации на риба с масло. И понеже то трябва да е прясно и ароматно, нека е Lurpak.


Вкусна и лесна пъстърва

Продукти: 1 пъстърва, около 300-400 гр., 60 гр. масло Lurpak, 1 лимон, 20 гр. орехи, едро счукани, сол, черен пипер, клонка розмарин. 


Начин на приготвяне:
Почистваме пъстървата, измиваме я и подсушаваме с кухненска хартия. Овкусяваме със сол и пипер. Поставяме в коремчето ѝ резен лимон, клонката розмарин, орехите и бучка масло Lurpak. С останалите резени лимон покриваме рибата отгоре. Изрязваме квадратно парче алуминиево фолио и обилно намасляваме с масло. Поставяме рибата върху него и оформяме пакет. Печем във фурната на 200 градуса за 20-25 минути. Сервираме със свежа салата.


Ципура на фурна с билково масло

Продукти: 2 ципури, килограм пресни картофи, 100 гр. масло Lurpak, 2 скилидки чесън, 2-3 стръка прясна мащерка, 2 стръка розмарин, сух риган, половин лимон, 3-4 лъжици зехтин, сол и пипер на вкус.

Начин на приготвяне:
Разтопяваме в тава половината от маслото Lurpak и зехтина. Прибавяме розмарина и чакаме да се отвори аромата му - леко загряваме във фурната. Измиваме добре картофите и разрязваме на половинки по-големите. Поставяме ги в тавата заедно с намачканите скилидки чесън. Печем под фолио 30 минути на 200 градуса. Пристъпваме към подготовката на рибите. Измиваме ги добре и ги подсушаваме с домакинска хартия. Посоляваме вътрешността и изстискваме сока на лимона. Поставяме мащерката, ригана и част от маслото.
След като извадим картофите от фурната, трябва да са почти готови, поставяме рибите върху тях. Поливаме с разтопено масло Lurpak и връщаме отново в печката за около 20 минути. Рибата трябва да остане сочна.


Универсален рибен сос

За този лесен и вкусен сос са ви необходими само 5 съставки: половин пакет разтопено масло Lurpak, лимонов сок, мед, чесън и магданоз. Умишлено не уточняваме количествата, защото всеки може да го приготви според вкуса си – по-кисел, по сладък, с повече чесън...В зависимост от съотношението на съставките може да го предложите и към различни видове риби. Речните риби обожават чесъна, сьомгата обича сладникавия вкус на меда, а бялата риба – киселата нотка на лимона. 

(в материала има продуктово позициониране)

Аглика Илиева

Зам. главен редактор
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.