Аглика Илиева

Казвам се Аглика и хедонизмът е не моята втора, а първа природа. Обожавам вкусната храна и доброто вино. Стриктно следвам съвета на Епикур и винаги имам нова книга в библиотеката, бутилка в шкафа и свежо цвете в градината. Бих добавила само - и нещо вкусно в хладилника.

Коледното вълшебство идва с магьосниците на вкусната храна

12 декември 2019 | 10:06
15452
0

Специалните моменти изискват специално отношение, а наближаващите коледни празници са истинско вдъхновение за това. Във въздуха витае особената енергия на трепетно очакване, а всеки един от нас е въвлечен в магията. Неслучайно в центъра на тази празнична еуфория е храната, като израз на съпреживяването, на споделянето на емоции с любими хора. Трапезата на Коледа е кулминацията на нашите гастрономически усилия през годината. Подготовката за нея е старателна и не търпи никакви компромиси - нито с рецептите, нито с продуктите. Готвим с любов и всяко усилие си заслужава, всеки детайл в важен, а аплодисментите...те са за майсторите в кухнята и се сливат с хора на детските гласчета и коледните камбанки.



Месото заема централно място на масата, както повелява традицията. Независимо дали говорим за сочна пуйка, пържоли с аромат на пресни билки, джолан с глазирана кожа или топящ се в устата рибай стек, те трябва да са с блестящ финал, с аромат, който насища вкусовите ни рецептори. Ключ за този успех е мазнината, с която ги приготвяме. Донякъде е изтъркана фраза, но маслото прави всичко по-добро. Малко масло може да добави богатство и дълбочина на почти всичко, с което е в досег. Особено, ако е прясно, истинско, с наситен сметанов вкус. Като маслото Lurpak. То се приготвя в Дания от мляко, добивано в селектирани малки семейни ферми и е с доказано качество, признато в 75 страни по света. Добрата храна заслужава само най-доброто, нали?



Ако вече сте си сипали чаша искрящо мерло, сложили сте готварската престилка, спомен от пътуването до Тоскана и се носите на крилете на коледната магия с песните на Майкъл Бубле, време е да започнем да свещенодействаме в кухнята. Месото и маслото Lurpak са извадени от хладилника, за да се темперират. Постигането на перфектен резултат може да бъде много по-трудно, отколкото си го представяме. Всички опитни майстор-готвачи винаги имат едно наум, а именно, че малките детайли при обработката могат да бъдат решаващи за крайното ястие.



Ето и няколко съвета как да постигнете перфектен резултат и да имате сочно месо, подчертано от аромата на Lurpak:

- Когато пържите в масло, следете за температурата му. Внимавайте, защото има ниска точка на прегаряне.

- Винаги подсушавайте месото, преди да го сложите в тигана. Идеята е да го запечатате, а не да го сварите.

- Не поставяйте прекалено много месо в съда за готвене, защото тогава топлината по дъното на тигана няма да може да се разпредели равномерно.

- Внимавайте с добавянето на масло твърде рано, когато обгаряте месо. Маслото е вкусно, заради млечните компоненти, които му придават завършен вкус, но те изгарят по-бързо от останалите мазнини.


- Балансирайте богатия вкус на Lurpak с други съставки, които да изиграят ролята на "поддържащи актьори", за да изпъкне то: лимонов сок, портокалова кора, малко балсамов оцет.

- Използвайте неосоленото масло Lurpak, за да контролирате нивото на осоленост на сосовете от печене на месото. Не забравяйте, че осоленото масло е идеално, когато то е звездата на ястието - примерно за разтапяне върху току-що свален от грил стек, или за мазане върху препечена филийка.



Термичната обработка е колкото наука, толкова и изкуство, а успехът на която и да е рецепта зависи от конкретните химически реакции между съставките. В това ни убеждава и датският шеф готвач Кел Скот, който ни вдъхнови за приготвянето на едно фантастично коледно ястие - печено свинско с хрупкава коричка. Това сезонно ястие, типично за неговото семейство и приготвяно в утрото на Коледа, е събирало близките му на масата. И с днешна дата той приготвя рецептата с много любов. "Най-хубавото на това ястие е...всичко в него. Солената хрупкава кора, която се топи в устата, сочното месо, което гали езика...всичко!", признава Скот.

Лукс и спомени, съчетани в едно.

Продукти:

25 гр. разтопено безсолно масло Lurpak

2 кг свинска плешка с кожа, оформена на руло

шепа морска сол

смлян черен пипер

5 дафинови листа

Начин на приготвяне:

Извадете месото от хладилника няколко часа преди печене, за да се темперира. Залейте повърхността му с вряща вода, а после подсушете с домакинска хартия. Набраздете кожата с остър нож (резки на разстояние от 7 мм.), като внимавате да не достигате до месото. Натъркайте разрезите обилно с морска сол и оставете месото да почине за около 45 минути. Загрейте предварително фурната на температура от 200 градуса. Овкусете месото с черен пипер, сол и сложете листата дафинов лист в прорезите. Поставете го в тавичка и го печете за 1 час и 45 минути под фолио. Извадете от фурната, отстранете фолиото и залейте повърхността на месото с разтопено масло Lurpak. Върнете обратно във фурната за още 15 минути, за да стане коричката неустоимо хрупкава и със златист загар. Печеното свинско е готово, но му дайте още 15 минути, за да си "почине". За истински датски вкус го сервирайте с гарнитура от батат и червено зеле.


 

(в материала има продуктово позициониране)

Аглика Илиева

Зам. главен редактор
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.