Няма нищо по-вкусно от няколко малки, ухаещи на синьо сирене крокети. Повярвайте! Идеалната компания на чаша вино.

Продукти за 6 порции:
110 г масло Lurpak
6 бр. червени картофи, обелени
3 скилидки счукан чесън
2 ч.л. горчица
100 мл сметана
100 г синьо сирене Castelo Danish Blue
300 г Панко галета
100 г ситно нарязан спанак
4 яйца, разбити
сол на вкус
брашно за овалване


Приготовление:

Картофите се сваряват в подсолена вода, докато омекнат. Отцеждат се и се връщат обратно в тенджерата и се покриват, за да могат да поемат обратно парата и да текстурата им да стане нежна и гладка.

Маслото се нагрява в тиган, добавя се чесъна и горчицата и леко се запържва без да се допуска да покафенее. Добавя се сметаната и се загрява леко, колкото да се затопли, но без да завира. Добавят се картофите и се пасират заедно със сметановия сос, докато се получи гладко, пухкаво пюре.

Към пюрето се добавя натрошеното синьо сирене, 50 г от галетата и спанака и обърква добре. Охлажда се за да може да се работи по-лесно.

От сместа се оформят крокетите, като големината им трябва да е като на топка за голф.

Оформените топки се овалват в брашно, потапят се в разбитите яйца и после в Панко галетата.

Пържат се в сгорещена мазнина (най-добре във фритюрник) посоляват се и се сервират топли.

(в материала има продуктово позициониране)