Представяме ви един уникално вкусен и невероятно красив десерт, който ще събуди сетивата ви.

Необходими продукти:

За тестото:


225 г брашно, пресято
120 г масло Lurpak®, студено и нарязано на кубчета
1 жълтък
2 с.л. пудра захар
½ ч.л. сол
2 с.л. студена вода

За пълнежа:
9 жълтъка
525 г кристална захар
сока от 15 лимона (около 600 мл)
кората на 3 лимона
75 г царевично брашно
75 г масло Lurpak®
150 мл вода

За меренга:
8 белтъка
450 г захар
4 ч.л. царевично брашно
кората на 2 лимона



Приготовление:
• Загрейте фурната на 180 градуса или 160 градуса с вентилатор.
• За тестото смесете брашното, захарта, солта и маслото Lurpak® в кухненски робот, докато стане на трохи. Добавете жълтъка и достатъчно вода, за да се получи гладка топка тесто, без да преработвате тестото прекалено много. Увийте го във фолио и го охладете за 30 минути в хладилник.
• Разточете тестото и застелете 22-сантиметрова форма за тарт, като пренесете тестото с помощта на точилка. Притиснете го добре към формата и по краищата и стените й и изрежете излишното тесто. Набодете няколко пъти с вилица основата на тестото и го охладете в хладилника за още 20-30 минути. Това може да се направи и предния ден и да се съхранява в хладилника до готовност за печене.
• Сложете хартия за печене върху тестото, поставете отгоре бобени зърна или други и печете 20-25 минути.
• Междувременно сложете лимоновия сок и кората в тенджера с водата и разбийте царевичното брашно до гладка смес, след което разбъркайте захарта и жълтъците. Загрейте леко, докато се затопли, като разбърквате през цялото време. След това добавете маслото Lurpak® и оставете да заври, като продължавате да разбърквате непрекъснато. Сместа трябва да е гъста като крем. Оставете да се охлади, докато сте готови за сглобяване (колкото по-хладна е сместа, толкова по-лесно се обработва. Това също може да се направи предната вечер).
• Отстранете боба и хартията от тарта и печете още 5-7 минути, докато сладкишът стане сух и бледозлатист. Извадете го от фурната и когато леко се охлади, поставете лимоновия пълнеж в готовата форма за тарта.
• За да приготвите меренга, разбийте белтъците до получаването на меки връхчета. Добавете захарта лъжица по лъжица и разбивайте с помощта на миксер, докато белтъците станат твърди и лъскави. Прибавете царевичното брашно, след което с лъжица изсипете сместа върху горната част на тарта и оформете върховете. Печете 15 минути, докато меренгът стане златист. Оставете да изстине, преди да сервирате.
• Настържете прясна лимонова кора върху меренгето, за да придадете допълнителна пикантност.

(в материала има продуктово позициониране)