Автор
Цвета Герчева

'Наздраве' за чудесния нов свят - как точно трябва да посрещнем 2021-ва

Тази година беше доста по-различна от всички останали. Истината е, че сякаш всичко, което се случи, ни научи да ценим малките неща в живота. 2020-та беше като една идеално създадена лектория на тема "Кое е важното, за да сме щастливи".

Бяхме повече заедно. Бяхме вкъщи. Усетихме уюта на дома. Живяхме в страх и надежда. Бяхме смели и уплашени. Бяхме крехки и обичащи. В последните часове на тази 2020-та, която, сигурна съм, всички ще помним, ни остава само едно: да си направим онази важна равносметка как живеем, кои са истински важните хора в живота ни и кои са тези, които искаме да видим на трапезата си в новогодишната нощ. И няма смисъл да мислим дълго. От опит знам, че всеки от вас веднага се сеща за няколко приятели, без които животът му нямаше да е същият. Как се казват те, можеш ли да си прехвърлиш още сега имената им наум? Знам, че можеш!

И понеже подготовката около Нова година и при теб сигурно кипи с пълна пара, а този път партито е по-вероятно да е домашно, то аз ти предлагам няколко важни съвета за това как да организираш най-незабравимата "нова година вкъщи". Да, това не е ресторантът на върха в Бурж Халифа, това е твоят хол, но никой, ама никой не е казал, че не е подходящ за купон. Всъщност забавлението винаги е там, където са скъпите на сърцето ни хора. Тази година искам да те накарам да повярваш, че най-големият подарък за празника си ти, твоето време и вниманието ти към всеки детайл. Защото няма куверт за новогодишна вечеря, който да включва любов, загриженост, порция "няма да е същото без теб, ще те чакам" и шампанско с балончета надежда, нали?

И не - тук изобщо не говорим за това да прекараш часове наред в готвене в кухнята. Достатъчно е да подредиш една красива дъска със сирена, аз лично съм голям фен на Castello, да изстудиш достатъчно шампанско или кава (тази година откритието на сезона е кавата) и да сложиш най-любимата си бляскава рокля.

Ето и някои изпитани трика за перфектната нова година:

Стъпка едно - превърни поканата в ритуал

Знаеш кои са ти най-любимите приятели, нали? Знаеш и също, че вниманието е най-важното нещо на света... затова - превърни поканата за партито в нещо истински специално. Аз лично обичам да правя малки филмчета със снимки от годината - почти всеки телефон вече има опцията за подреждане на фотоси в слайдшоу. Избери дузина от най-щурите ви снимки заедно, сложи онези, на които всички са без грим и с ужасни прически, избери онези моменти, които ви карат да се усмихвате заедно, някой изгрев от морето или планината, къщата на село, любимото куче - ти знаеш най-добре кое е това, което ще направи твоето видео страхотно. Изпрати филмчето до човека, на когото държиш, с послание. Ти най-добре знаеш какво да му напишеш. Но това е покана, на която никой не би отказал!

Стъпка две: създай атмосфера

Ако поканите гостите вкъщи, би било страхотно да създадете малко по-различна атмосфера от традиционната. И тук не говорим за фойерверки или бенгалски огън. Разместете мебелите, за да има повече пространство, изберете плейлист, който да заредите още в началото на вечерта, така че да не прекарвате времето си в търсене на музика, изгасете осветлението и сложете няколко настолни лампи в помещението.

Светещите гирлянди също са страхотна идея. Не, не си мислете, че трябва да са включени в контакта - вече продават на много ниска цена малки диодни лампички на батерии. Това означава, че можете спокойно да купите няколко такива гирлянда и да озарите трапезата в светлина. Не забравяйте, че когато сервирате храна, тя трябва да е много добре осветена, за да виждат гостите точно какво хапват.

А, и да не забравя - добрите стари свещи. Вместо да купувате от онази вече сякаш безвкусна коледна украса, която май остана някъде в края на 90-те като тренд, заложете на повече свещи. Превърнете перваза на прозореца в "кендъл спот" или просто наредете няколко големи свещи върху старата дъска за рязане на хляб. Това ще направи атмосферата ви наистина приказна.

Стъпка три: леле, колко вкусна храна

Да, вкусовете и ароматите се помнят дълго. Небцето ни сякаш има памет и безпогрешно ни напомня за онзи страхотен камембер със сладко от боровинки, който хапвахме наскоро, или пък за страхотните сандвичи със синьо сирене и каперси от последното парти край морето. Е, ако на Нова година пред вас има предизвикателство, то нека то да не бъде свързано с 4 основни, два десерта и 5 вида ядки. Тракането на 2 сервиза с чинии и 3 комплекта прибори, сосове и пържоли няма да направи празника ви приказен, освен ако не искате да прекарате новата година сериозно преяли и в трескаво редене на блюда.

Цялата страст на ситуацията, в която "трябва да си изям порцията, за да не обидя домакинята" вече сякаш е отживелица. Аз ви предлагам един изпитан и отлично работещ вариант - подредете дъска с приказни сирена. Сложете бри, сервирайте от сиренето с ядки и ром на Castello - много е подходящо за такива поводи, организирайте ароматна секция на масата - синьо сирене и няколко домашни сладка, сложете купички с конфитюр от боровинки и дюля, наредете малко плодове, прясно изпечени ядки иии... нека вакханалията да започне. А всеки да си взима толкова, колкото иска.

А ако се чудите дали шампанското и сирената са добра комбинация - ще ви кажа само едно. От старите производители в Шампан знам едно - доброто пенливо вино се комбинира отлично с добра храна. А какво по-добро от качествени сирена с истински млечен вкус, произведени от ферми с традиции, и създадени, за да доказват качеството си година след година.

На моята новогодишна трапеза ще има много от сирената на Castello, просто защото знам, че има вечери, в които не бива да има грешки. Е, с Castello не може да се сбърка. Ама никога.

(в материала има продуктово позициониране)