Автор
Цвета Герчева

Някои малки тайни за перфектния щолен. И едно подсказване - маслото е най-важно!

Казват, че има жени и жени. Едните са перфектни домакини, страхотно успешни в работата си, добри майки, страстни любовници, правят кардио поне по 50 минути всеки ден във фитнеса, носят джинсите от абитуриентския си бал, изглеждат винаги перфектно и кухнята им е подредена като за фотосесия. (Аз още не познавам такава жена. Чувала съм, че има, но не билa щастливa).

А другите жени... аз съм от другите. Те живеят според собствените си правила и се наслаждават на деня си, независимо какво точно очакват хората от тях. Ако и ти си от втория тип жени, значи си нашето момиче. Търсим точно теб, защото искаме да те заразим с магията на вкусната храна и удоволствието от готвенето. В предния материал ви разказах за джинджифиловите бисквитки на Ева Петкова от "Мед и канела", която заряза корпоративния свят и преди няколко години отвори своя работилница за печива. Като една истински щастлива жена, която казва, че предпочита работата за нея да е удовоствие, тя споделя една от своите страхотни рецепти.

Докато меси топка доста ароматно тесто, за да приготви традиционния за декември коледен щолен, Ева разтваря пакет Lurpak и с усмивка пита: знаеш ли за масления декрет и историята на щолена? Е, разбира се, че не знам, но пък съм готова да чуя поредната вкусна история. Обичам да научавам вкусни истории, за да ви ги разказвам в този блог, посветен на добрата храна и хората, които обичат да готвят с качествени съставки.

И така - годината е 1427-а. Един талантлив готвач в саксонския кралски двор решава да изпече коледен сладкиш, който нарича щолен. В началото рецептата била доста аскетична и щоленът се приготвял само от брашно, мая и вода, заради коледните пости. Проблемът бил, че не бил достатъчно вкусен. Затова управниците на Саксония се обърнали официално към папата, за да позволи използването на масло в рецептата. Първоначално от Ватикана отказали. Трябвало да се изредят петима папи, докато най-сетне през 1490г. папа Инокентий VIII позволил щоленът да се приготвя с масло. Случила се истинска революция, а това изключително специално разрешение е известно и до днес като „Масления декрет“.

Каква е разликата, бихте попитали вие? Маслото дава на щолена мек, млечен, сладникаво-наситен вкус. Изобщо - то е основната съставка на добрия щолен. Именно затова и Ева залага на Lurpak, понеже държи рецептата да бъде изпълнена само с най-качествените съставки. Все пак - самият папа е одобрил рецептата с масло, съгласявайки се, че без него не е достатъчно вкусно. "Затова маслото е много важно", казва Ева, докато меси мекото тесто за щолен. Разпитвам я за рецептата с любопитството на човек, който е готов да се пробва и в домашни условия, а тя се усмихва и казва: "Прави се трудно, но пък си заслужава. Тайната е в желанието. Аз винаги готвя с желание. Просто смесвате течните съставки в една купа, сухите в друга, а после ги събирате и правите тестото. ".

Не забравяйте, че даже и да не сте перфектна домакиня, винаги можете да изненадате любимите си хора с нещо наистина вкусно за празниците. Затова ви споделям и рецептата на Ева Петкова от "Мед и канела" и знам, че щом стигнахте до тук с този текст - значи сте точно от тези момичета, които обичат в кухнята им да ухае на Коледа през декември. И така, ето рецептата:

Съставки:

150 г бял квас

650 г брашно (може да е бяло, от спелта или от лимец)

200 г масло Lurpak

100 г захар

100 г захаросани вишни

150 г микс ядки по ваш избор

50 г микс от портокалови и лимонени корички

200 г стафиди, предварително накиснати в ром

1 супена лъжица джинджифил

1 супена лъжица карамфил

1 супена лъжица индийско орехче

1 супена лъжица канела

125 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Смесете течните съставки в една купа. Маслото трябва да е меко. Разбийте с миксер до гладкост. В отделна купа смесете всички сухи съставки, разбъркайте, а после смесете съдържанието на двете купи. Пренесете тестото на набрашнен плот за месене, омесете, а след това прехвърлете в намаслена купа. Трябва да оставите тестото поне 2, 3 часа да почине на стайна температура, покрито с фолио - не трябва да има досег на кислород с повърхността на тестото, иначе хваща коричка. След като почине, оформете малки щолени с формата на хлебчета. Идеята на този сладкиш е, че наподобява повития в пелени Исус - тоест трябва да прилича на малък бебешки вързоп. Сложете щолена в тава за печене, като отдолу я застелете с хартия. Покрийте с кърпа и оставете още час, час и половина да втаса. Фурната се загрява до 180 градуса, щоленът се слага в добре затоплена фурна и се пече около 1 час. Ако започне бързо да потъмнява и да изгаря - покрийте го с алуминиево фолио, но не съвсем плътно.

След като го извадите от фурната, докато е още топъл, се маже с масло. В случая - Lurpak дава страхотен маслено-млечен вкус на щолена.

Щом го намажете добре с масло, поръсете с пудра захар. Когато е добре изстинал, запечатайте коледната магия на щолена в целофан и имате страхотен подарък за най-любимите си хора за празниците.

И не забравяйте - ако и вие сте от момичетата, които не се чувстват перфектни във всичко, което правите, значи просто сте щатслива жена, която е наясно, че перфектните домакини не съществуват. И да съществуват, ние не ги познаваме, а и казах ви - чували сме, че не са щастливи. Затова - позволете си да експериментирате. Сложете малко захаросан ананас в щолена или пък си налейте чаша вино, докато го чакате да се изпече. Бъдете непокорна, истинска, силна и страстна. Не само в кухнята. Рецептата важи с пълна сила и за живота, нали?

(в материала има продуктово позициониране)