Печена пуйка с глазура от портокал и червени боровинки

22 декември 2021 | 12:44
35219
0
0

Пуйката винаги е царицата на коледната трапеза. И ако тази година искате да заблестите като изкусни кулинарни майстори, следващата рецепта за печена пуйка с глазура от портокал и червени боровинки ще бъде вашата златна възможност. Нямате представа колко вкусно ястие ще се получи!

Продукти:

цяла пуйка, около 4-5 кг
100 г меко масло Lurpak®
връзка розмарин, около 20 г
връзка мащерка, около 20 г
връзка градински чай, около 20 г
лимон
сол
черен пипер

За глазурата:
400 г червени боровинки
150 г кафява захар
75 мл свеж портокалов сок
настъргана кора от портокал
1/2 ч.л. смлян карамфил
лимон, разполовен



Приготовление:

1. Загрейте фурната на 180ºC (160ºC за фурни с вентилатор).

2. Поставете пуйката в тава за печене и я намажете добре с мекото масло Lurpak®. Поръсете със сол и черен пипер.

3. Напълнете вътрешността на пуйката с всички свежи подправки – розмарин, мащерка, градински чай. Разрежете лимона на четвъртинки и добавете и него вътре.

4. Покрийте леко с алуминиево фолио и сложете пуйката да се пече за два часа и половина, като на всеки 20 минути пуйката се полива с помощта на лъжица с получения при печенето сос.

5. Поставете в касерола всички съставки за соса и гответе на котлон на ниска температура докато захарта се разтопи. Увеличете малко температурата на котлона и оставете глазурата да къкри докато се сгъсти и придобие консистенция на лек сироп. Махнете от котлона и оставете да се охлади.

6. След два часа и половина извадете пуйката от фурната, премахнете фолиото и обилно полейте с глазурата.

7. Печете я още час или до готовност.

8. След като пуйката е готова, я извадете и я оставете да почине за 20-30 минути, като я покриете отново с фолиото.

(в материала има продуктово позициониране)

Woman.bg

Сайтът за истинската жена

Коментари

Добави Коментар