Едва ли сте опитвали нещо по-вкусно и изкусително от тази пленяваща сетивата плетена пица със синьо сирене - фантастично произведение на кулинарното изкуство с обсебващ аромат, което ще искате да повторите.

Продукти за 4 порции:

500 г тесто за пица
150 г Castello Danish Blue нарязано на кубчета
150 мл доматен сос
160 г червено цвекло, обелено и нарязано на тънки кръгчета
1 с.л. балсамов оцет
25 г зехтин
25 г кедрови ядки
1 с.л. настъргана лимонова кора
прясна мащерка
сол
черен пипер
1 жълтък
1 с.л. вода

Приготвяне:

Цвеклото се подправя в купа със зехтина и балсамовия оцет и се пече на 200°С около 35 мин. или докато омекне.

Върху набрашнена повърхност се разточва тестото в продълговата, овална форма. Пренася се върху хартия за печене и се правят разрези на тестото от края към средата, но без да се стига до средата.

Доматеният сос се разпределя в центъра на тестото, отгоре се подрежда изпеченото тесто, поръсват се кубчетата синьо сирене, кедровите ядки, лимоновата кора и мащерката.

Противоположните отрязаните краища на тестото започват да се кръстосват 1 по 1, така че да покрият плънката в средата на тестото и да се образува плетеница.

Жълтъкът се разбива с водата и с него се намазва плетеницата.

Готовата пица се прехвърля внимателно заедно с хартията в тава за печене и се пече на най-ниското ниво на фурната на 250°С около 15 мин. или докато стане хрупкава и златиста.