Италия на маслото и на зехтина. На пастата с богати маслено-сметанови сосове на Севера и на пъстрата доматена фиеста с маслиново олио на Юга. Италия на областите Пиемонт, Ломбардия и Трентино с по-хладен алпийски климат, с тучни пасища с многобройни стада, Пармиджано реджано и говеждо с чесново масло и Италия на окъпаните в слънце Калабрия, Кампания и Сицилия с вековни маслинови дървета, свежи зеленчуци, морски дарове и каперси...

Ако прокарате една мислена линия по средата на Ботуша, ще отграничите именно т. нар Oil-Butter line: условно деление на базата на мазнините, което свързва местните хора с техните традиции, а ценителите на добрата храна по света с желанието да издигнат готвенето си на по-високо ниво.


Маслото или зехтина? Това е въпросът

Да готвиш с масло или със зехтин? Като ценител на добрата храна пред мен никога не е съществувала подобна дилема, а италианската Oil-Butter line приех като своеобразно вдъхновение и предизвикателство. Затова и през богатите на свежи зеленчуци топли летни месеци щедро добавям зехтин в чинията си, а със захлаждането на температурите все по-често обръщам поглед към любимото ми масло. И тъй като не правя компромис с качеството, избирам Lurpak: добрата храна заслужава само най-доброто.

Семпли ястия с качествени продукти

Оказва се, че въпреки огромното си разнообразие, италианската кухня се характеризира със своята семплост - ястията не са сложни, не са претруфени, но са направени с много качествени продукти. На езика на Данте има един прекрасен израз: l’arte d’arrangiarsi – изкуството да правиш от нищо нещо“. Ето защо и аз, черпейки от опита на големите готвачи, реших да сготвя нещо вкусно и леко само с няколко съставки: паста, масло, пармезан, няколко скариди, чесън и свеж босилек. Важно условие е пастата да е прясна, на ленти, като папарделе или талятели, за да може широката им повърхност да поеме от богатството на ароматите на маслото - едно нежно одеяло от вкусове. Що се касае до маслото, то задължително е Lurpak, защото е с изключително качество. Произвежда се само от свежо мляко, добивано от крави в селектирани семейни ферми в Дания.

Аплодисментите са за вас

Севера превзема сетивата ни с датско качество и италианско вдъхновение, и не е трудно да получите заветното "Браво!", защото вие сте магьосникът в кухнята. Независимо дали приготвяте паста с маслени сосове, богата лазаня или талятели с горгонзола и бяло вино, парченцата масло са онзи галещ небцето изкусител, който ще ни донесе заслужени комплименти. Резултатът изглежда обещаващ, затова и си сипвам чаша охладено вино Бароло от Пиемонт и си намазвам филийка с Lurpak Spreadable – натурален микс от масло, малко растителна мазнина и шипка сол, което дава възможност да се маже лесно дори и директно извадено от хладилника, като в същото време запазва изключителния аромат, вкус и хранителна стойност на маслото. Основните ястия искат време, а аз съм нетърпелива да си доставя истинско щастие.

Ето и рецептата, която ме убеди, че пастата е не по-малко вкусна с масло, отколкото с традиционния зехтин:

Папарделе с масло и скариди



Продукти:
400 грама прясна плоска паста - папарделе, може и талятели, 16 обелени скариди, 50 грама масло Lurpak, 200 грама чери домати, 2 скилидки чесън, намачкан, сокът на един лимон, сол и пипер.

Начин на приготвяне:

Варим пастата според указанията на опаковката, като тя трябва да остане леко твърда - ал денте. В маслото Lurpak задушаваме за 2 минути скаридите с чесъна, прибавяме сварената паста, чери доматите и сока от лимона и готвим още 4 минути. Подправяме със сол и черен пипер и декорираме с резени лимон и пресен босилек. Просто, но гениално! Като прочутата пица Маргарита само с три съставки в цвета на италианския трикольор: домати, босилек и моцарела!




(в материала има продуктово позициониране)