Автор
Цвета Герчева

С аромат на коледни сладки: животът е такъв, какъвто си пожелаеш да бъде. Но има една тайна съставка и тя е...

Часът е 4 следобед, а аз съм на едно място, на което ухае точно като в детството, като в Рая и като на малка уличка в края на сезона в Сицилия. От години вече не си задавам сложни въпроси за живота - оставила съм го да ми се случва, да ме изненадва и да ме усмихва. Точно в този следобед обаче знам: не ми остава нищо друго, освен да се насладя - на нотките във въздуха, на отиващия си ден в средата на седмицата и на радостта от хубавата храна. И понеже не вярвам в теорията, че като си намерим някое хубаво място, не бива да го споделяме с другите, аз веднага признавам: пия капучино и хапвам коледни бисквити в работилницата на Ева Петкова в София.

"Мед и канела" е място, което почитателите на качествени печива познават. Вероятно е заради чаровната Ева, която традиционно майстори нещо в работилничката, или заради изпитаните с години рецепти. "Тайната е в съставките", казва ми тя, докато ми прави компания на по чаша кафе и замесва меко маслено тесто.

Вижда се, че го прави с удоволствие, сигурно затова и сладките ѝ и хлябът са толкова вкусни. Аз не знам дали тава *британски сладки може да има чувства, дали може тестото да усети отношението, или липсата на такова, но знам, когато опитам една бисквита, дали тя вълнува моя вкус, или не. Е, бисквитките на Ева направо ме влудяват. Затова веднага искам рецептата и надничам да видя как ги приготвя.

"Виж, има някои тънкости", започва тя. "Брашното, което използвам, е мляно на каменна мелница. Много е важно да е бавно смляно цялото зърно, без да се нагрява. То няма подобрители и не е избелвано. Да, малко по-скъпо е от обикновеното, но това е моят избор да приготвям храна с качествени съставки. Подправките, които използвам, са био, което също си е важно. Когато говорим за сладки, маслото е ужасно важно. Аз избирам Lurpak - доста е добро, особено за печива. Усеща се масленият млечен вкус, който дава и това ми допада. Хората не го осъзнават, но ние сме това, което ядем. Качествената храна е моята гаранция за добър живот.Уравнението е много лесно и няма никакви неизвестни, въпрос на избор е", казва Ева, докато обръща с вещината на сериозен майстор топка маслено тесто върху плота в пекарната.

Все пак, аз не спирам да разпитвам, докато не ми даде точната рецепта за сладките, които хапвам. И тя накрая я споделя, но с намигване: да се науча да слагам качествени съставки. И маслото, и брашното, и подправките, и захарта са важни. С нищо не бива да се прави компромис. И така:

Коледните джинджифилови сладки на "Мед и канела":

100 г пълнозърнесто брашно

100 г бяло брашно

150 г масло Lurpak (препоръчваме го за тази рецепта, защото сладките стават страхотни)

3 с.л. какао

1/2 чаена лъжичка канела

1/4 чаена лъжичка карамфил

1/4 чаена лъжичка индийско орехче

1/4 чаена лъжичка хималайска сол

100 г кафява тръстикова нерафинирана захар

50 г мед

1 яйце

1 супена лъжица настърган джинджифил.

1/2 пакетче бакпулвер

Начин на приготвяне:

С миксера смесете яйцето, захарта, меда и маслото. Маслото трябва да е меко. В отделна купа смесете всички сухи съставки. Към тях добавете предварително разбитите течни съставки и месете до гладкост. Оставете тестото да почине поне 40 минути в хладилника, след което го разточете на предварително набрашнена повърхност. Тестото трябва да е дебело около 3 сантиметра. Изрежете в желаните от вас форми и печете на 180 градуса с вентилатор, за не повече от 7-8 минути. Воала, вие имате страхотни коледни сладки.

Дни преди празниците да дойдат и сякаш на прага на една година, която всички ние чакаме с надежда, този път съм убедена, че искам една истинска, магична, страхотна Коледа. И да - няма да направя компромис с качеството на емоциите, на приятелите и на храната. Защото ако има време за равносметка, то това е сега. И в моя списък с истини и признания можете да видите няколко много важни реда, които горе долу звучат така:

*Спри да купуваш некачествени съставки и храна;

*Започни да се интересуваш кое как е приготвено;

*Влез в пекарна, в която правят хляба с квас. Научи се, че качеството е важно и го потърси в живота си;

(Другите няма да ви ги издавам. Те са в съвсем подобен дух, но на тема ски, кайт, околосветско пътешествие и диета. Традиционните неща в главата на един редактор, нищо извън нормата).

Това, което знам със сигурност обаче е, че животът е такъв, какъвто си го пожелаеш. Но има една тайна съставка: нарича се воля. Волята да не правиш компромис с качеството на сътавките.

*Може би не знаете, но джинджифиловите сладки имат британски корени. Смята се, че богатата на източни подправки рецепта е донесена във Великобритания още в късното средновековие от кръстоносците, които толкова харесали арабската кухня, че дали рецептата на един от придворние готвачи на кралица Елизабет. За рдоина на джинджифиловите човечета се смята Близкия изток, но едно е сугурно - днес целият свят ги обожава. Затова отделете малко време и направете сами няколко тави бисквити. Рецептата която ви споделихме е изпитана и не забравяйте да добавите Lurpak. Придава страхотен вкус на сладките.

(в материала има продуктово позициониране)