Обичам Цветница, не само заради добротата и вярата, които този голям християнски празник носи, но и заради красотата й, заради десетките й цветове и ухания, заради магичната й енергия, заради сестра ми, носеща слънчевото име Невена, заради приказните венци, които правихме в двора на баба заедно и с които кичехме главите си, заради пролетта. Всъщност най-вече заради пролетта - сезонът на надеждата, трансформацията и обновяването... Ако трябва да опиша пролетта с една дума – за мен това е Цветница. Не помня някога на Цветница слънцето да е липсвало. Обичам изобилието от нежни и светли пролетни цветя наоколо, красиви и усмихнати хора, облечени в най-хубавите си дрехи, изпълнили църквите и развяващи върбови клонки. Обичам надеждата и светлината, които витаят във въздуха на този ден.


Броени дни ни делят от Цветница, така че пролетта вече няма никакво извинение да се крие и бави, а просто ще трябва най-накрая да се появи и да стопли телата и сърцата ни. Нетърпелива съм да я посрещна и може би именно заради това вече обсипах с пролетна жизнерадост и блясък всяко от ъгълчетата на дома си. Украсих с цветя и трапезата си и реших да зарадвам любимите си момчета вкъщи с домашна вкусотия - десерт, вдъхновен от пролетта - тарталети с ароматни ягоди и мента. Този десерт бе абсолютно преднамерен и дълго обмислян. От една страна ми се искаше да направя нещо, което да донесе пролетно усещане, от друга страна бе несигурността в успеха на наичнанието - досега никога, никога не се бях осмелявала даже да си помисля да правя тарталети. От мама знам, че за да успееш в ново начинание, трябва добре да се подготвиш, заради това много внимателно избрах както рецептата, така и продуктите. С особено внимание подходих към маслото и заложих най-доброто на пазара днес – Lurpak – чисто масло, произведено от свежо мляко и натурални съставки без съдържание на сол.

Основите за тарталетите могат да бъдат приготвени до седмица предварително и да се съхранят покрити на стайна температура. Тайната е в избора на качествени съставки, а печените малки кошнички, както и всички сладкиши и маслото вървят ръка за ръка. Най-доброто масло за печене на сладкиши от всякакъв вид е несоленото масло - именно това бе причината да заложа на Lurpak - комбинация от истинско съвършенство и вкус.

Кремът с маскарпоне се приготвя непосредствено преди запълване на основите и така сглобени тарталетите могат да издържат в прекрасен вид до три дни след приготвянето им, като се съхраняват в хладилник. Декорират се с пресни ягоди, мента и цветя преди сервиране.





Е, щом вече мога да давам съвети, вече е ясно, че мисията бе повече от успешна. Резултатът - свежа, пролетена и любима вкусна фантазия и приказна пролетна маса за празника.



Ето и моята вече изпитана рецепта:

За тестото:
250 брашно
100 г пудра захар
1/4 чаена лъжица сол
125 г меко масло Lurpak
1 яйце

За крема

300 г маскарпоне
200 мл течна сметана (аз използвам Arla Pro., защото има чудесен млечен вкус и е невероятно стабилна при разбиване)
пудра захар или мед на вкус

За завършване:
пресни ягоди, мента, цветя


Приготвяне на тестото и оформяне на тарталетите
В купа се смесват брашното, пудрата захар и солта. Добавя се маслото Lurpak и се претрива със сухите съставки с помощта на вилица. Добавя се яйцето и всичко се разбърква с вилицата докато съставките се слепят и започне да се образува тесто. Тогава с ръце се оформя тесто, което ще бъде меко и леко лепкаво. Тестото се оформя на диск, увива се в стреч фолио и се охлажда минимум 1 час в хладилник.
Охладеното тесто се разточва върху леко набрашнена повърхност с дебелина 3 мм. Изрязват се кръгове с диаметър 8-9 см. Кръговете се поставят във форми за тарталети, чието дъно е 7 см. Тестото се притиска леко по дъното и стените на формите. Излишното тесто по края се изрязва с нож. Изрезките от кръговете и ръба на тарталетите се измесва за кратко, разточва се отново и се изрязват още кръгове, докато се оформят 12 тарталети. Ако в помещението е топло, хубаво е оформените тарталети да се охладят в хладилник 15-20 минути преди печенето.
Фурната се нагрява на 180ºC с опция топъл въздух или на 200ºC със загряване на горен и долен реотан. Дъното на тарталетите се надупчва на няколко места с вилица. Слагат се в тава, която се поставя на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Пекат се 12-14 минути или докато придобият златисто-кафяв цвят. Ако по време на печенето тестото се надигне от дъното на формите, то се набожда с вилица още веднъж на няколко места. Готовите тарталети се охлаждат на стайна температура във формите и тогава се освобождават от тях. Могат да се приготвят до седмица предварително и да се съхранят покрити на стайна температура.

Запълване на тарталетите с крема:
Тарталетите се подреждат в тава или подходящ поднос. Сметаната Arla Pro се разбива до меки връхчета, смесва се с маскарпонето и се подслажда на вкус. С получения крем се запълват тарталетите и се декорират с пресни ягоди, пресни листа мента и цветя.

След този десерт, смея да твърдя, че никога досега, не съм намирала пролетта толкова вкусна.
Опитайте и вие!

Весели празници!

(в материала има продуктово позициониране)