Накъде без торта на празник - особено на Коледа. Ето го нашето неустоимо предложение за десерт на празничната трапеза. Определено ще впечатлите и с вкус, и с визия.

Продукти за блата:

350 г меко масло Lurpak®
425 г захар
340 г брашно
240 мл мътеница
3 големи яйца
35 г царевично нишесте
3 с.л. червена готварска боя
2 ч.л. ванилов екстракт
½ ч.л. оцет
1 с.л. какао на прах
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол

Продукти за крема:

450 г крема сирене
225 г меко масло Lurpak®
480 г пудра захар
2 шушулки ванилия



Приготовление на блата:

1. Загрейте фурната на 175 градуса.

2. В купа разбийте с помощта на миксер 350 г масло Lurpak® и захар до получаването на пухкава смес.

3. Добавете едно по едно яйцата, като разбърквате добре преди добавянето на всяко следващо.

4. Добавете готварската боя, ваниловия екстракт, оцета и разбъркайте добре.

5. В отделна купа смесете сухите съставки – брашно, какао, царевично нишесте, сол и сода. Разбъркайте ги добре.

6. Добавете половината от сухите съставки към течната смес и разбъркайте с помощта на силиконова бъркалка.

7. Добавете мътеницата и останалата половина от сухата смес и разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес, като не трябва да има бучки.

8. Застелете с хартия за печене кръгла форма с диаметър 22 см я намазнете с масло.

9. Изсипете сместта и загладете повърхността с помощта на шпатула.

10. Печете блата за около 70 минути или до готовност. Блатът е готов, когато при вкарването на клечка за зъби клечката излиза суха и без полепнала смес.

11. Оставете блата да изстине добре. След това с помощта на дълъг нож го разрежете на три равни хоризонтални части. Това ще са отделните блатове на тортата.

Приготовление на крема:

1. Разбийте в купа маслото, крема сиренето и ванилията от шушулките.

2. Добавете пудрата захар и разбивайте още малко на по-ниска скорост.

3. Сложете крема в хладилника да стегне за около 15-20 минути.

Сглобяване на тортата:

1. Изберете поднос, върху който искате да поднесете тортата, и я сглобете върху него.

2. Сложете първия блат и го намажете с около ¼ от крема с помощта на шпатула.

3. Поставете отгоре втория блат и го намажете с около ¼ от крема.

4. Поставете третия блат и го притиснете добре, така че да стабилизирате тортата и да я позиционирате в право положение. Намажете повърхността и страните на торатата с останалия крем, като оформите и загладите с шпатулата.

5. Декорирайте тортата отгоре с малини или с декорация по ваш вкус – розмарин, ядки, други плодове.

(в материала има продуктово позициониране)