В месеца на един от най-големите християнски празници ви предлагаме една различна рецепта за Великденски кифлички, направени с масло Lurpak®. Опитайте ги и ще се превърнат в любима закуска на всички у дома.

Необходими продукти за 12 порции:

За тестото:

200 мл прясно мляко
400 г брашно, пресято, плюс допълнително за поръсване
50 г масло Lurpak®
1 голямо яйце, разбито
80 г нарязани лимонови и портокалови корички
100 г златни стафиди
40 г захар
¼ ч.л. сол
10 г суха мая
2 с.л. цял карамфил
¼ ч.л. смлян кардамон
1 пръчка канела
1 ч.л. смляна канела
½ ч.л. смляно индийско орехче
½ ч.л. смлян джинджифил
Кората на 1 портокал, настъргана


За декорацията кръст:
2 с.л. студена вода
3 с.л. брашно
1 с.л. кристална захар
Сладкарски пош

За глазурата:
2 с.л. мед

Приготовление:

1. В малка тенджера загрейте млякото, маслото, настърганата портокаловата кора, карамфила, смления кардамон и пръчката канела на среден огън, докато маслото Lurpak® се разтопи. Махнете от котлона и оставете да се разтвори за поне 30 минути.

2. Добавете брашното, подправките, коричките, стафидите, захарта, солта и маята в голяма купа.

3. Извадете канелата и карамфила от млякото и сложете тенджерата на слаб огън, като повишите температурата на сместа.

4. Изсипете половината от загрятата смес с мляко и разбитото яйце към сухите съставки и с помощта на ръцете си разбъркайте сместа. Добавете останалото мляко малко по малко, докато се получи меко тесто, което може да се оформя. Ако тестото изглежда сухо, добавете още малко мляко или вода. По-добре е тестото да е малко лепкаво, отколкото сухо.

5. Сложете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете в продължение на 8 до 10 минути, докато тестото стане копринено и еластично. Оформете тестото на топка и го поставете в леко намаслена купа. Покрийте с фолио или влажна кърпа и оставете на топло място да втасва за час и половина или докато тестото удвои размера си.

6. След като тестото втаса, го обърнете върху леко набрашнена повърхност, като го месите няколко минути, докато стане гладко и еластично. Разделете тестото на 12 равномерни парчета, оформете ги на топки и ги поставете в тава, застлана с хартия за печене, като ги поставите близо едно до друго, но без да се допират. Леко се сплескват с дланта на ръката, след което се покриват с фолио или влажна кърпа и се оставят на топло място да втасат отново за 45 минути, докато се надигнат и се допрат.

7. Загрейте фурната на 200 градуса за фурна с вентилатор или 220 градуса за фурна без вентилатор.

8. Смесете водата, брашното и захарта, разбъркайте, докато се получи смес тип каша. След това сложете сместта в пош. Направете с поша кръстове върху всяка кифличка.

9. Печете във фурната за 20 минути до златисто.

10. Намажете топлите кифлички отгоре с мед и сервирайте.

(в материала има продуктово позициониране)