Автор
Woman.bg

Вкусно изкушение за празниците: Профитероли с шоколад и портокал

Вижте рецептата за приготвянето на вкусен десерт, идеален за празничната трапеза - профитероли с шоколад и портокал

Време за приготвяне: 60 мин.
Брой порции: 6-8

Продукти:

За портокаловия крем:

1 шушулка ванилия
300 ml мляко
2 яйца
75 g захар
20 g царевично нишесте
300 ml сметана
Настърганата кора на 2 портокала
За профитеролите:
250 ml студена вода
100 g масло Lurpak
1 ч. л. захар
150 g брашно
4 яйца

За шоколадовия сос:

100 g черен шоколад
200 g масло Lurpak

Приготовление:

За портокаловия крем семенцата ванилия се отделят от шушулката и се слагат в тенджера на котлона. Добавя се млякото и се оставя да заври.

Междувременно в голяма купа се разбиват яйцата със захарта и нишестето. Към тази смес се добавя врящото мляко, като се бърка непрекъснато с дървена лъжица, докато сместа се сгъсти. Кремът се покрива със стреч фолио и се оставя настрани да се охлади.

В отделна купа се разбива сметаната с портокаловата кора до меки връхчета. Разбитата сметана се добавя към охладения крем, разбърква се внимателно и се прибира в хладилника.

За да се приготвят профитеролите, фурната се нагрява на 220°С. Маслото се нарязва на кубчета. Водата се слага в дълбок съд на котлона, добавя се маслото и се нагрява, докато започне леко да ври.

Отстранява се от котлона и се изсипва цялото брашно на един път. Сместа се бърка, докато започне тестото да се отделя от стените на съда. Връща се на котлона, като се бърка непрекъснато за 5 минути, за да се даде възможност на брашното да се сготви. Добавят се яйцата, едно по едно, като се бърка интензивно след всяко добавяне, докато яйцето се поеме изцяло от тестото.

От тестото с помощта на лъжица се оформят топчета, които се поставят върху тава, покрита с хартия за печене, и се пекат около 20 минути,, или докато станат златисти. Изваждат се от фурната, с помощта на остър нож се прави дупка от долната им страна и се връщат обратно във фурната за още 5 минути, за да изсъхнат напълно. Изваждат се от фурната и се поставят върху решетка, за да се охладят.

Докато профитеролите се охлаждат, се приготвя шоколадовият сос, като маслото се нарязва на кубчета и към него се добавя натрошеният шоколад. Нагрява се на водна баня, докато маслото и шоколадът се разтопят и се смесят.

Охладеният крем се поставя в сладкарски пош и профитеролите се пълнят през дупката от долната им страна. Горната им страна се потапя в шоколадовия сос и се поставят върху хартия за печене. Поръсват се с натрошен шам фъстък и след като шоколадът се стегне са готови за сервиране.

(в материала има продуктово позициониране)