Коледа не е време, нито сезон. Коледа е състояние на духа. В момента, в който завее севернякът и леко затанцуват първите снежинки, моят коледен дух на секундата се събужда и буквално ме обсебва с магията си.
И тази година не бе по-различно. Едвам чакаше да се кача уикенда на Витоша, за да види замръзналите червени калини и първия сняг и ме юрна...
Още на слизане от планината сякаш краката сами ме отведоха до любимото квартално магазинче и наред с продуктите за вечеря неусетно в кошницата попаднаха хубаво масло, канела и джинджър.
Вече знаех, че коледният дух ме е обсебил и че ще вадя старата рецепта на баба за фантастичните маслени сладки с канела, мед и джинджър.

Коледа е магическа именно заради тази споделеност с любимите ни хора (дори и когато тях вече ги няма), заради детските спомени, заради онези много чупливи играчки за елха, които сме нареждали като малки и още пазим, заради старата рецепта и сладките на баба...
Дълбоко в сърцето си пазя целия ритуал по приготвянето им, защото тези сладки тя правеше само и единствено на Коледа. Дори да ги е правила и по друго време, със сигурност не съм разбирала, защото този вълшебен вкус се получава само и единствено, когато гo създаваш с най-близките си.
По неписания закон на баба и аз събрах семейството и раздадох като нея задачите, защото тайната на сладките на баба е в споделеността. Моите момчета от години знаят, че с коледния ми дух и с неписаните правила на баба не се спори и си поеха задълженията...



Мъжът ми преся брашното, аз забърках продуктите, като не пропуснах да сложа най-вкусното и висококачествено масло, което за мен по вкус най-много се доближава до домашното масло на баба – Lurpak, добавих щедро канела и джиндифил, замесих тестото и го разстлах с точилката, а двете ми момчета изрязаха с различни формички меденките. Не ме отсвириха по тийнейджърки – напротив, с усмивка на лице оставиха заниманията си и се включиха в семейното свещенодействие.

В момента, в който сладките влязоха във фурната, коледният дух вече не беше само в моята глава, а сякаш се усещаше в цялата къща.



Безспорен плюс на тези джинджифилофи сладки, освен че събират семействата, е че издържат дълго време, което означава, че можете да ги приготвите и 15 дни преди Коледа или преди момента на консумация, без да се притеснявате, че джинджифиловите бисквити ще се развалят. Рецептата е лесна и много икономична, от една доза съставки получавате 30-40 броя бисквити. Ако пък се чудите какво да подарите за Коледа на любими приятели - защо не пробвате с кутия домашни сладки. Със сигурност ще ги трогнете повече, отколкото ако купите от магазина! И така - ето тази рецепта за страхотни сладки!

Необходими съставки:
брашно - 2 1/2 чаена чаша;
яйца - 1 брой;
краве масло - 1/2 чаена чаша – Аз ползвам Lurpak - чисто масло, произведено от свежо мляко и натурални съставки;
мед - 2/3 чаена чаша;
хлебна сода - 1/2 чаена лъжица;
джинджифил- 1 чаена лъжица;
канела- 1/2 чаена лъжица;
бакпулвер - 1 чаена лъжица;



Ето как да я приготвите:

Първата стъпка от рецептата за джинджифилови бисквити е пресяването на брашното, заедно с бакпулвера, содата, джинджифила и канелата. Междувременно слагате маслото и меда да се разтопят на водна баня.
Разбивате изстиналото разтопено масло с меда и яйцето и към тази течна смес добавяте сместа с брашното малко по малко. Получава се маслено тесто. Масленото джинджифилово тесто разточвате на блат около 2 мм и изрязвате джинджифиловите бисквити с желаната от вас форма, с формичките за сладки, с които разполагате. Ако нямате - можете да използвате няколко чаши за вода с различна големина. Така ще имате малки и големи кръгли бисквитки.



Нареждате джинджифиловите сладки в голяма тава, в която предварително сте поставили хартия за печене и печете в загрята на 180 градуса фурна за 7-8- минути, докато леко се зачервят.

Най-бързият и лесен вариант за украса е като си приготвите бяла глазура - разбивате 1 белтък, 1 чаена чаша пудра захар с 1 ч. кафена лъжичка лимонов сок. След като намажете сладките с глазурата ги оставете за час-два, за да стегне добре. За да станат шарени вашите джинджифилови сладки, докато глазурата е още мека може да поръсите с готови шарени захарни пръчици и формички.

Искате да вържете панделки на бисквитите? Ето как става:

Малките дупчици, през които минава панделката се правят с разглобен празен химикал, преди да сложите бисквитите да се пекат.

Воала! Нека духът на Коледата бъде вас!





(в материала има продуктово позициониране)