Всеки е генетично програмиран къде и колко мазнини да съхранява тялото му, твърдят учени.

Няма никаква нужда от спазване на диети и физически упражнения, когато става дума за намаляване на теглото. Това е заключението от току-що завършило изследване, чиито резултати отхвърлят изцяло досегашното мнение, че именно ограниченията в храненето и по-голямата физическа активност са ключът към премахване на излишните килограми.

“Всъщност всичко опира до индивидуалното съотношение между поетите калории и тези, които организмът изгаря чрез метаболизма и физическото натоварване”, твърди д-р Лиан Редмън от изследователския център Пенингтън, щата Луизиана.

“Това, което ние установихме е, че няма никакво значение дали ще се намалят приеманите калории чрез диета или чрез упражнения”, твърди в своята статия Редмън.

В продължение на 6 месеца тя и екипът й са наблюдавали три групи доброволци.

Едната – подложена на диета, намаляваща приеманите калории с 25%, втората – подложена на диета и на всекидневни физически натоварвания и трета – без промяна в нормалния начин на хранене и активност.

Резултатите и при трите групи са били приблизително еднакви - загуба на около 10% от теглото, 24% от телесните мазнини и 27% от мазнините в областта на корема.

“Защо тогава трябва да продължаваме да твърдим, че за да се отслабне, трябва непременно да се спазват диети и да се увеличи физическото натоварване”, питат авторката на статията, като същевременно не отрича ползата от редовните упражнения за общото здраве на човек.

Специалистите са устоновили също, че упражненията не намаляват мастните натрупвания повече в някои части на тялото, а приблизително еднакво навсякъде.

Те, както и диетите, не могат да направят чудеса, ако някой иска да промени сериозно фигурата си на определени места.

“Очевидно е, че хората са генетично програмирани къде и колко мазнини да съхранява тялото им”, завършва д-р Редмън.

Добре де, и сега как да го разбираме това изследване - какъв трети начин за отслабване съществува? Според нас независимо от гените, намаляването на калориите и потенето в парка, в залата или на пътеката са решението за всички.

Източник: dieti.info