“Храня се разделно – филията в едната ръка, а саламът в другата”. Ако досега сте спазвали тази “версия” на разделното хранене, без да отслабнете – все още има шанс за вас! Но все пак ще трябва да се простите или със салама, или с филията.

Създателят на системата на разделното хранене е доктор Хърбърт Шелтън, една доста спорна личност. Бил е обичан от едни и мразен от други. Тълпите последователи на учението му го боготворили, докато недоволните производители на лекарства го проклинали. Шелтън не само отказвал да помества в списанието си реклами на лекарствени препарати, но и бил убеден, че здравословният начин на живот е по-важен от достиженията на фармакологията.

Подходът му към храненето отчасти се базира върху наблюденията на болни селскостопански животни, които предпочитат да гладуват по време на боледуване. Парадоксално, но теорията на д-р Шелтън все още не е научно обоснована. Това не пречи обаче на хората, които се хранят разделно, да отслабват. Имайте предвид, че:

* Ако се храните разделно, без да променяте списъка на използваните от вас продукти, а само съчетанията им, най-вероятно ще отслабвате около 2-3 килограма месечно.
* Ако започнете да се храните само с натурални продукти, изключите пържените ястия от менюто си и сведете до минимум употребата на сол, ще отслабвате много по-бързо. В случая точните цифри ще зависят от положените от вас усилия.
* Приведените в статията данни са адаптирани за използване на практика в ежедневния живот. Ако искате да добиете по-обширна представа за възгледите на д-р Шелтън, обърнете се към неговите трудове.

Основни правила на разделното хранене:



1. Основният принцип гласи, че въглехидратите се поемат най-малко четири часа след поемането на белтъчинни храни. Даден продукт се смята за въглехидратен, ако съдържа над 20 % въглехидрати. За белтъчините важи друго правило – белтъчинните продукти съдържат над 10 % белтъчини.
2. В едно хранене се съчетават не повече от 3-4 продукта, и то в комбинация “белтъчинен + неутрален продукт” и “въглехидратен + неутрален продукт”. Дори в зеленчуковата салата не бива да има повече от 2-3 вида зеленчуци.
3. При всяко поемане на белтъчинна храна трябва да ядете и салата от невъглехидратни зеленчуци (китайско зеле, целина, краставици, репички, чушки).
4. Не бива да се смесват въглехидратни продукти (хляб, бобови култури, фурми, банани) с кисели продукти (лимони, портокали, грейпфрути, ананаси, домати). Не се изненадвайте от присъствието на доматите в този списък, те имат високо киселинно съдържание.
5. Не бива да се смесват белтъчинни продукти (чисто месо, риба, яйца, извара) с кисели продукти.
6. Захарта се изключва напълно от менюто и се замества с мед.
7. Недопустимо е “монотонното” еднообразно хранене – менюто за един ден трябва да включва разнообразни продукти.
8. Хлябът се смята не за добавка към всяко хранене, а за самостоятелно ястие.

Неутрални продукти:

* Всички мазнини с растителен или животински произход;
* Печурки, манатарки, пачи крак;
* Мазни млечни продукти (включително сирена);
* Всякакъв вид кълнове;
* Всякакъв вид зеленина и подправки;
* Всички желиращи вещества (агар-агар, желатин и др.)

Несъвместими продукти:


* Белтъчини + въглехидратни и нишестени храни (забравете месото с картофи и макароните с кайма). Към нишестените храни спадат пшеницата, ръжта, овесът и производните от тях продукти, както и пшениченият и оризовият грис. Нишестени зеленчуци са цвеклото, морковите, хрянът, керевизът, корените от магданоз, тиквата, тиквичките и карфиолът.
* Концентрирани въглехидрати (бял хляб, бонбони, сладко, сушени плодове) + концентрирани белтъчини (орехи, месо, яйца, сирене).
* Пъпешът не се съчетава с абсолютно нищо. Трябва да се яде отделно.

Примерно меню за един ден:

* “Въглехидратно-неутрална” закуска.
* “Белтъчинно-неутрален” обяд.
* “Въглехидратно-неутрална” вечеря.