Здравейте, момичета! Когато кажем Индия първата асоциация, която ни идва в главата е Тадж Махал, столетни гуру и йога учители, невероятни багри и усмихнат народ.

Може би е време да добавим още един щрих към тази палитра, а именно....индийското вино!

За много от вас това звучи невероятно, но Индия произвежда вино повече от 30 години, а вината на някои от най-известните индийски изби галят небцата на винените любители в цял свят.

Разположен на 180 км североизточно от Мумбай, Нашик е най-големият лозаро-винарски район в Индия, в който преди 3 десетилетия не се и помисляли за производството на вино.

Предприемчивият млад инженер Раджив Самант, основател и изпълнителен директор на Сула Винярд напуска управленческия си пост във финансовата дивизия на Oracle Corporation, в Силиконовата долина , за да се посвети и изследва възможността от засаждане на лозя в родния Нашик. Известен като най-младия мениджър в Oracle, завършил престижния колеж Станфорд, този амбициозен млад човек решава да се върне в Индия и да следва мечтата си, а именно от 30 акра семейна земя да направи най-доброто вино в Индия! Това се случва през 1993 година.



Изследванията, на които той се посвещава са описани в цели 3000 страници и доказват, че Нашик притежава перфектен климат за засаждане на винени сортове грозде, наравно с винарските райони в Испания, Калифорния и Австралия. След това откритие решимостта на Раджив се удвоява и той убеждава видния калифорнийски винопроизводител Кери Дамскей да се включи в проекта. Винарната е основана върху 30 –те акра семейна земя.

През 1997 г. двамата правят революционна стъпка и засаждат френския сорт Совиньон Блан , както и калифорнийски клон на Шенин Блан, сортове, които никога не са били засаждани преди това в Индия. Първите вина под марката Сула, се появяват през 2000 година и са обявени за най-добрите вина, произвеждани в Индия.



От своето основаване, Сула бързо се утвърждава като водеща марка в премиум сегмента в Индия , което предизвиква революция в страна, в която винената консумация расте с 25% годишно. През ноември 2002 година, Wine Spectator - No.1 списание за вино в света – пише статия от цели пет страници, посветена на Сула, първата индийска винарна, удостоена с тази чест.

Второто разширение на избата завършва през 2004 година и Сула произвежда вече 350 000 литра първокачествено вино. Разширението на скромния семеен имот от 30 акра се разширява през 2006 година на цели 1500 акра собственост на избата, което превръща Нашик и близкия регион Диндори в най-известните винени региони в Индия, а вината на Сула винярд прескачат 3-те милиона литра!

В Сула държат изключително много на сортовото разнообразие на вината си - Каберне Совиньон, Сира, Зинфандел, Мерло, Шенин Блан, Совиньон Блан, Вионие и Ризлинг. В допълнение към широка национална мрежа за дистрибуция в Индия, Сула също изнася своите вина в международен план, както и внася и дистрибутира вината на водещи производители в световен мащаб.



През 2005 г. Сула гордо стартира първото си вино резерва от сорта Сира, както и елитното десертно вино Late Harvest Chenin Blanc. Винарната и лозята са отворени за посещения целогодишно, както и за образователни турове в красивата дегустационна зала на имението, откъдето се открива невероятна гледка към лозята и околните езера и хълмове.

Твърдо ангажирана да остане в челните редици на индийските вина, Сула продължава да експериментира, участва в устойчивото земеделие, подкрепя местната икономика в селските райони, и разбира се прави вина с изключително качество и превъзходна стойност.

А собственикът г-н Самант , верен на здравословния начин на живот, прекарва свободното си време в йога, гмуркане, уиндсърфинг и тенис , и разбира се в планове за нови впечатляващи индисйки вина! Наздраве от Индия!