Интересен въпрос, момичета, нали! С всичко казано и написано за виното, не са много статиите посветени на чашите за вино, чиято форма и размер до голяма степен могат да подобрят удоволствието, което изпитваме, отпивайки от божествената напитка.

През 1973 г., Claus Riedel забелязва, че формата на балона (издутата част на чашата) влияе върху вкуса, баланса и завършеността на виното. Така той създава серията Sommelier ( днес продаваща се на цена 80 – 100 долара) и определя вида чашата, подходяща за всяко вино. В момента се предлагат няколко дузини чаши от серията Riedel, предназначени за всеки сорт и вино, както и чаши от други производители на далеч по-разумна цена.

Участвала съм в не една дегустации, с участието на едно и също вино, разлято в различни чаши и признавам, че трябва да се съглася с теорията на Claus Riedel.

Все пак за ежедневието едва ли ще въоръжим кухнята си с над дузина специфични чаши, по шест от всеки вид! И така, необходима ли е специфична чаша за всеки сорт или купаж ( няколко сорта в едно вино)? Не. Някои чаши по-добри ли са за отделни сортове и вина?

Да. Кое е по-важно - формата или размерът? Везните накланят към размера на балона. А правилата за избор на правилната чаша? Нека погледнем на тези правила по-скоро като на добри препоръки.

За да се насладите на чаша вино, скъпи дами, би трябвало да можете да оцените аромата и букета му, а по-голямото пространство, за да завъртите чашата без риск виното да се излее върху покривката, е предимство. Червените вина изискват по-голяма и издута чаша, а белите могат да се задоволят с малко по-малка.

Като материал оловният кристал е по-добър от стъклото, защото светлината не се пречупва през него и преминава осветявайки виното.

Така по-лесно оценяваме цвета и блясъка му. Независимо дали балонът на чашата е машинно или ръчно надут, щом е от кристал качеството е отлично.

При тези чаши ръбът е много тънък и допълнително ще подобри дегустаторските ви умения.

Вината от Бордо или, по друг начин казано, вината от сортове Каберне Совиньон и Мерло, както и от сортовете Зинфандел и Сира е добре да се поднесат в голяма продълговата чаша, стеснена в най-горната част. За Шардонетата и другите бели вина е добре да използваме подобна чаша, но по-малка като размер. За червените Бургундски на базата на Пино Ноар, както и за Бароло е добре чашата да е още издута и по-тясна на върха. За Шампанското и другите пенливи вина чаша във формата на флейта, издължена и ефирна ще свърши отлична работа.

А какво да кажем за онези цветни, изящно декорирани чаши, които често украсяват нашите витрини? По-добре да си останат там и да служат само за украса, защото не са функционални. Същото важи и за чашите от рязан кристал. Нека се придържаме към простотата при избора на винени чаши.

А какво да кажем за цената? Докато серията Sommmelier на Riedel е доста скъпа, на пазара има и други чаши в „правилна форма” , които могат да свършат идеална работа в ежедневието. Друг плюс при покупката на чаша за качествено вино (за разлика от сервиз от фин порцелан ) е, че тя е предназначена за редовна употреба в дома ни, а не само за специален повод. Това трябва да доведе до чувство на облекчение, че както инвестициите в стъкло, така и насладата при изпиването на виното са били щедро възнаградени.

Наздраве, скъпи дами и не забравяйте, че удоволствието е в детайлите!