Автор
Woman.bg

Сотерн – Меката на френските десертни вина

Здравейте,момичета! Днес ви предлагаме да започнем седмицата с изключително елегантните вина на Сотерн, Меката на френските десертни вина.

Апелацията Sauternes, в юго-западна Франция, се намира на 60 километра южно от град Бордо. Тя е посветена на производството на най-висококачествени сладки и сочни десертни вина.

Там се намира и митичното Chateau d ‘Yquem, чийто вина са радвали небцата, както на руските царе, така и на много японски кралски династии. В днешно време шатото е собственост на френския гигант LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) и се менажира от François Lurton, име – икона в световната винена индустрия.



И така, да се върнем към региона, дал на света едни от най-вълнуващите десертни вина. Според строгите закони на апелацията, при производството на вина Sauternes могат да се използват само четири сортове грозде: Семийон, Совиньон Блан, Мускадел и Совиньон Гри. Семийонът доминира, тъй като е най-податлив на благородното гниене (Botrytis Cinerea). Именно това е тайната на прочутите десертни вина от Сотерн, скъпи дами!

В сухата есен по време на гроздобера гъбата Botritis Cinerea се развива и полепва по гроздовите зърна и благоприятства за изпаряването на водата, при което се увеличава захарното съдържание. Така гроздето концентрира вкусовете си и е готово да попадне под майсторските ръце на винарите от Бордо, за да се превърне в златист еликсир!

Совиньон Бланът, използван в купажа добавя свежи и ароматни нотки, докато Мускаделът и Совиньон Гри се използват в минимални количества за по-голяма комплексност, по преценка на енолога на даденото имение.

Най- известните вина от Сотерн са изключително скъпи като производство и има защо.

На първо място, квалифицирани берачи на грозде, специално обучени да различават благородното гниене по гроздовите зърна трябва да направят необходимите неколкократни преминавания в търсене на правилните чепки, засегнати от Botrytis, една трудоемка и сложна задача.

На второ място, вината от Сотерн обикновено ферментират и отлежават в скъпи бъчви от първокласен френски дъб за 18 - 36 месеца, като това струва време и пари на всяко имение в Сотерн.

Има и друг значителен риск, а именно оставянето на гроздето по-дълго на лозята по време на гроздобера. Разрушителните мраз, дъжд и сиво гниене (нежелателна плесен) са основните заплахи в този момент и гаранция за развитие на Botrytis по всички зърна няма. Случвало се е дадена реколта от тези прочути вина да се произведе буквално за минути, поради малкото количество подходящо набрано грозде!



Най-впечатляващите вина Сотерн имат интензивен златист цвят - по-тъмен, отколкото повечето други десертни вина. Тъй като те отлежават в бутилката, течността се превръща в еликсир с топъл кехлибарен цвят. Ароматите показват забележителна свежест, сложност и баланс, с цветисти и плодови нотки на ананас и пъпеш, създаващи впечатляващ букет. Отпивайки от тези грандиозни вина, небцата ни ще бъдат погалени от мощен и плътен вкус на мед, карамел, дюля, които в съчетание с отличната киселинност придават изключителна завършеност и пълнота на вкуса.



За тези вина най-подходящ избор биха били сладко-кисели или сладко-солени ястия, както и десерти. Добре се комбинират и с патешко с портокали или смокини, както и с ''Фоа Гра'', прочутия гъши дроб, еталон за региона на Бордо. Подходящи са сини сирена като Рокфор, шоколадови, кафени и плодови десерти. Температурата, при която трябва да бъдат поднасяни е 8-12 градуса, а отлежаването в бутилка ще повлияе изключително благоприятно на вкуса им.

Наздраве, скъпи дами! Сладка седмица!