Автор
Woman.bg

Винена, Виена – да се стоплим с чаша глювайн

Здравейте, момичета! Предполагам, всички вече сте завладени от предпразнично коледно настроение .

Подаръците , с които ще зарадвате вашите близки са купени или поне сте ги набелязали, менюто за Коледа е измислено и всички сме в очакване на светлия празник.

Сигурна съм, че между нас има и щастливки, които са избрали да посрещнат Коледа във Виена. И има защо! Дали приказката на Андерсен „Снежната кралица” е писана за тази вълшебен град?

Представете си, че навън е бяло и снежно, а елхата грее във всички цветове на дъгата и студът е изрисувал по прозорците чудновати послания и ни разказва за ледената страна.

Във Виена този празник е издигнат в култ. И не само там. В целия западен католически свят е така. Украсата на градовете е толкова красива, че единствената дума, с която бих я описала, е „блясък“. Навсякъде греят светлинки, които приличат на звезди. От тях са направени най-различни фигури — лампи, свещи, подаръци, сърца и коледни играчки…

Но истинската коледна атмосфера се постига с традиционните базари, които във Виена се наричат Adventmarkt или Christkindlmarkt. Те са разположени на някои от най-красивите площади – Ратхаусплац, Карлсплац, Фраюнг или пред дворците „Белведере“ и „Шонбрун“.

Многобройни щандове предлагат карамелизирани бадеми, огромни печени картофи, залети с млечен сос, медени курабийки в най-различни форми, ръчно изработени играчки за елха, всевъзможни коледни сувенири и разбира се – Глювайн.

Всеки базар има собствени чаши за глювайн, които срещу скромно заплащане остават за спомен на посетителите. Много туристи, а и виенчани се забавляват да правят колекции с тези сувенири.

Колко стара е традицията да се правят коледни базари, се доказва и от факта, че най-старият базар – този на Фраюнг, датира още от 1722 година! Различните ухания се смесват с музиката и хорските приказки и така се създава неповторима романтична атмосфера, напоена с уют, топлина и щедрост.

Виенския пунш или глювайн , освен с подправки и различни видове плодове е обогатен с червено вино, ром или амарето. Има една съставка за пунш, без която казват, че не бива. Това е Arrak . Arrak-ът има сладникав аромат и не много изявен вкус. Всъщност е ракия, със същия парещ ефект на гърлото.Слага се в затоплящата напитка, за да усили градуса й.

Ето затова, има толкова приятен аромат, който се усеща по улиците на Виена по време на коледните и новогодишните празници.

Изключително изживяване е докато бродиш по празнично осветените улици на Виена и да стопляш ръцете си с чаша топъл пунш!

Може да изпробвате рецептата и в домашни условия, сигурна съм, че ще успеете! Наздраве!