4 интересни и оригинални техники за боядисване на яйца

23 април 2022 | 10:30
12240
8
Снимки: Pinterest
8

Традицията повелява на Велики четвъртък или Велика събота да запретнем ръкави и да се посветим на най-важното за деня „свещенодействие“ - боядисването на великденските яйца. По този повод на вниманието на всички онези, които все още се чудят коя техника да изберат, поднасяме няколко идеи – коя от коя по-лесна, оригинална и интересна:

Боядисване с коприна и памук

За целта са ви нужни не бои, а... материи от коприна и памук. Платовете се нарязват във форма на квадратчета с размер, колкото да обвият яйцата. Всяко яйце се завива в отделно парче от копринената материя. След това всяко от обвитите с коприна яйца се обвиват още веднъж с бяло парче памучен плат и се завързва. Яйцата се нареждат в тенджерка и се налива вода. Добавят се 3 с.л. оцет и се варят 15 минути. За бляскав и лъскав ефект може да обтриете яйцата с памуче, напоено в олио.

Декупаж


Снабдете се със салфекти с интересни тематични шарки. Колкото по-фини са салфетките, толкова по-добре. Фигурките на тях – птиче, зайче, яйце, цвете и т.н. се изрязват и се залепват върху бяло (или боядисано) яйце с лепило за декупаж. За да е трайна картинката, препоръчително е отгоре да се мине с безцветен лак за нокти. 

Яйца в дантела

Това е колкото лесен, толкова и красив и оригинален начин за украсяване на яйца. Облечени в дантела, яйцата изглеждат наистина прекрасно, щастливо разположени в празничната кошничка, красиви и оригинални. В резултат ще се радвате на един изящен декор без ни най-малката намеса на боя. Достатъчно е само да увиете свареното яйца с предварително изрязаната дантела, като за акцент накрая завържете с панделка. 



Ербу

Оригиналната техника Ербу днес се практикува единствено в Турция. За целта се използва малка ваничка, която се напълва с вода, предварително разтворена с растителна смола (или специални мрамориращи бои). С помощта на тънка четчицата с естествен косъм майсторът оформя картина – например цвете. Образувалото се водно изображение се отпечатва върху избраното от вас яйце. Техниката е: потапяне, изваждане, завъртане и пак потапяnе. Когато изсъхне, може да се лакира с лак на водна основа.

 

Още по темата

Коментари

8
  16 април 2017 | 20:15 отговор
 

Не е Ербу, а Ебру

 
7
  15 април 2017 | 16:54 отговор
 

А пробва ли тези с ацетона супер са. Защо пробва естествените материй. Пробвай и другите неща! Добър апетит.

 
6 Усмивка
  15 април 2017 | 07:11 отговор
 

Хора, вие нормални ли сте? Техниките са много интересни, а както виждате при някои от тях са без намесата на каквито и да било бои,още в четвъртък изпробвах първата с коприна от стари вратовръзки и се получи чудесно! А това че трябва да има червени яйца не пречи со тях да наредим и по някое и друго шарено! Благодаря ви, момичета от сайта, за прекрасните идеи!

 
5 Гост за последен път
  14 април 2017 | 10:30 отговор
 

Тези яйца с дантели за ядене ли са? Защо замърсявате интернет пространството ? Губите времето и парите на хората ,когато нямате какво да предложите ,а само преписвате глупост?

 
4
  14 април 2017 | 09:17 отговор
 

Не превръщайте ВЕЛИК ДЕН в забавления.Стига с вашите глупости!!!!!

 
3 Гост за последен път
  14 април 2017 | 02:30 отговор
 

Тези яйца с дантели за ядене ли са? Защо замърсявате интернет пространството ? Губите времето и парите на хората ,когато нямате какво да предложите ,а само преписвате глупост?

 
2 Н
  14 април 2017 | 02:16 отговор
 

Как така обелете ги? Що за идея АЦЕТОН върху храна ? Луди ли сте?

 
1
  13 април 2017 | 17:34 отговор
 

ПЪЛНИ ГЛЕЗОТИИ! БОГ НЯМА ДА ВИ ПРОСТИ ГРЕХОВЕТЕ С ТЕЗИ ВАШИ ТЪПИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

Добави Коментар