Автор
Теодор Муховски

6 неща, които не трябва да правите с прахосмукачката си

Прахосмукачката ни помага да почистваме по-добре. Независимо дали прахосмукачката ни е със или без торбичка, има няколко неща, които не трябва да правите с нея.

1. Засмукване на твърди предмети

Изкушаващо е, когато видите дребна монета или камъче на земята по време на прахосмучене, да продължите и да пуснете прахосмукачката, вместо да се наведете, за да го вземете. Но това може да е голяма грешка. Тези твърди предмети могат да причинят сериозни повреди във вътрешността на машината или да се заклещят на места, които ще бъдат трудни за отстраняване. А това може да повреди непоправимо уреда.

2. Засмукване на вода

Обикновените прахосмукачки не са предназначени за събиране и засмукване на вода. Ако ви се прииска да пуснете прахосмукачката върху локвичка с вода или друга течност, рискувате да получите токов удар и да повредите сериозно машината. Дори да не ви удари ток или да не счупите машината, ще ви бъде неприятно, когато дойде време да изпразните кошчето или торбата за боклук. Прахосмукачките за сухо/мокро почистване са специално проектирани да събират вода, без да излагат на риск вашият или живота на машината.
Прахосмукачките за сухо/мокро почистване са сравнително евтини и могат да бъдат чудесно допълнение в спешни ситуации, когато трябва изсмучат вода или течности. Но никога не използвайте обикновена прахосмукачка за тази задача.



3. Да оставяте контейнера да прелее

Когато контейнерът за прах или торбичката са на изчерпване, прахосмукачката трябва да се изпразни. Ако не я изпразните, работата на машината ще се влоши драстично. Рискувате да прегреете и да повредите уреда. Ако забележите, че прахосмукачката не работи толкова ефективно, колкото трябва, първо проверете торбичката или контейнера ѝ. В повечето случаи изпразването им може да доведе до значителна промяна в ефективността на почистването на дома ви.



4. Пускане на прахосмукачка върху кабела ѝ

Кабелите на прахосмукачките са здрави и обикновено издържат на травми, но пускането на прахосмукачка с въртяща се четка върху електрическия кабел е лоша идея. Същото движение, при което мръсотията се вкарва в прахосмукачката, може да изтърка или повреди външната страна на кабела. С течение на времето дори най-добрите кабели започват да се повреждат, което ги прави опасни за използване.

5. Не създава добър вакуум

Може би прахосмукачката ви не събира мръсотията както преди? Ако си мислите, че е стара и трябва да се смени, може да грешите. Първо опитайте да проверите торбичката или прахосмукачката без торбичка. Може би прахосмукачката се е запушила. Изключете я от контакта и се заемете с детективска работа. Запушен ли е маркучът? Какво ще кажете за отворите, през които маркучът влиза в устройството? Върти ли се четката свободно, или косъмът и нишката са се натрупали и трябва да се отстранят?



6. Повреден двигател

Вашата прахосмукачка внезапно е прегряла и се е изключила? Много хора смятат, че това е краят на тяхната машина. Но има няколко начина за възстановяването ѝ. Възможно е прахосмукачката да е прегряла поради пълна торба/кошница. Възможно е косата и връвта, увити около четката, да са довели до прегряване на четката. Отстранете тези проблеми и проверете за запушване. Опитайте да включите прахосмукачката отново. В много случаи това е всичко, което е необходимо, за да се отстрани проблемът. Имайте предвид, че някои модели могат да имат бутон за ръчно нулиране. Консултирайте се с производителя за инструкции как да нулирате модела. Редовната поддръжка на прахосмукачката няма да доведе до този проблем.