Автор
Теодор Муховски

Бабини трикове, с които кърпите стават меки и пухкави след прането

Да се увиете в чиста, мека и пухкава кърпа след баня доставя голямо удоволствие и комфорт.

За съжаление, дори и да се стараете да избирате възможно най-меките и пухкави кърпи, с течение на времето те често стават груби и неприятни на допир.
Как трябва да се перат кърпите, за да запазят желаните си качества?
Дори и най-меките и пухкави кърпи могат да станат груби и неприятни на допир с течение на времето. Неправилното изпиране може значително да ускори този процес, а в някои случаи увреждането на тъканта може да бъде необратимо.
Ето защо си струва да знаете основните правила за пране на кърпи. Някои от тях са общи и се прилагат и за други текстилни изделия:



- Не пълнете барабана докрай, а само до половината (в противен случай артикулите може да не се изперат и перилните препарати да не се изплакнат напълно),
- Избягвайте излишни перилни препарати,
- Изпирайте отделно артикулите с части, които могат да повредят други тъкани (катарами, ципове и др.),
- Извадете прането от барабана на пералната машина възможно най-скоро след приключване на програмата за пране.

Меки и пухкави кърпи. Трябва ли да използвам омекотители за тъкани?

Един от най-популярните методи, използвани за омекотяване на тъканта на кърпите, е използването на течности, добавени към последното изплакване. Нищо чудно, в крайна сметка рекламите от години ни уверяват, че така ще получим желаната мекота и пухкавост.
За съжаление, това не е така. Течността за изплакване импрегнира тъканта, като се утаява върху нейните влакна. Кърпата мирише красиво и става по-малко абсорбираща. Молекулите на омекотителя, които се натрупват в излишък върху тъканта, могат да направят кърпата по-малко приятна на допир и дори груба.

Меки и пухкави кърпи. При каква температура трябва да се перат?

За да запазите памучните кърпи меки и пухкави, трябва да ги перете при температура 40-60 градуса. Това ще предпази и цветните кърпи от избледняване. По-високите температури - 90 градуса - могат да увредят непоправимо влакната, които ще загубят еластичността си, което ще направи тъканта груба.



Какви перилни препарати трябва да използваме?

Хавлиите могат да се перат с прахове за пране, течности или капсули за пране. Аргументът в полза на течностите и капсулите е, че техните частици се отмиват по-лесно от тъканта по време на изплакването.

Изправяне и сушене

Начинът на сушене на кърпите е от решаващо значение за запазване на тяхната пухкавост и мекота. Една от най-съществените причини за загрубяването на кърпите е минералната утайка, която водата, използвана за пране, оставя върху тъканта.
Тази утайка е добре позната като варовик (който се отлага и в чайници, тръби, по арматурата в банята и т.н.). Колкото по-твърда е водата, толкова повече се увеличава проблемът.

Струва си също така да се запомни, че колкото повече вода е останала върху кърпата, която изваждате от пералната машина, толкова по-значителен е слоят от утайка, който ще остане след изпаряването на тъканта, т.е. след изсъхването ѝ.

Ето защо силното центрофугиране благоприятства запазването на пухкавостта и мекотата на кърпите. За съжаление, въртенето със силна скорост способства и за по-бързото износване на тъканта.
Най-ефективният начин за получаване на меки и пухкави кърпи е сушенето им в сушилня.
Разбира се, не всички домакинства са оборудвани с такова оборудване. Ако случаят е такъв, си струва да използвате домашно приготвени трикове за меки и пухкави кърпи.
Как да изсушите кърпите, ако не разполагате с барабанна сушилня?

Извадете прането от барабана възможно най-скоро след приключване на програмата за пране, за да избегнете смачкване и неприятна миризма (която може да се получи, ако прането остане в пералната машина в продължение на часове). След това тъканта трябва да се изтръска добре и да се окачи равномерно на въжето на сухо и проветриво място.

Домашни средства за меки и пухкави кърпи

За да се избегнат проблемите, причинени от натрупването на варовик, към прането могат да се добавят омекотители за вода. Добра идея е да инсталирате филтър за отстраняване на котлен камък.
Популярно домашно средство за защита е добавянето на оцет към прането (една чаша преди последното изплакване). Оцетът не само ще премахне остатъците, но и ще фиксира цвета. Неприятната миризма ще се изпари бързо, а може да се премахне и чрез добавяне на няколко капки от любимото ви етерично масло.

Друг популярен начин е да използвате сода за хляб за накисване или предварително измиване. Содата за хляб ефективно отстранява замърсяванията, избелва и омекотява тъканите. Благодарение на свойствата си тя се използва най-добре за бели кърпи. За цветните може да доведе до избледняване на цвета.
Не използвайте смеси от сода и оцет - двете вещества (алкално и киселинно) неутрализират взаимно действието си.

Плат на кърпите

Горните правила се отнасят за пране на най-разпространените памучни кърпи на пазара. Ако сте закупили кърпа, изработена от други влакна, като например микрофибър или бамбукови влакна, моля, прочетете внимателно инструкциите на етикета и следвайте препоръките.
Кърпите от микрофибър обикновено изискват изпиране на пара при по-ниски температури - 30-40 градуса.
Кърпите от бамбукови влакна се перат при ниски температури, на щадящ цикъл на пране и с използване на меки перилни препарати.