Гъбата за съдове събира стотици микроби и вероятно не я сменяте достатъчно често

“По ирония на съдбата най-мръсното нещо в кухнята, би трябвало да се използва за почистване” - това са думи на Бейли Карсън, експерт по почистване в специално интервю за Insider.

През 2017-а година пък в Scientific Reports бе публикувано изследване, което анализира използвани гъби. Проучването доказва, че във всяка от тях има колонии от различни бактерии.

Според Бейли Карсън пък домакинските гъби стават “развъдник” на почти 400 вида бактерии, които живеят в малките процепчета.

“Хората обикновено подменят гъбите си чак след като визуално те започнат да изглеждат прекалено употребявани.” разкрива тя.

Специалистката допълва, че почистването на гъбите пък допълнително увеличава популацията на бактерии в тях и препоръчва вместо това да ги сменяте на всеки две седмици.

Проучването, публикувано в Scientific Reports, обаче сочи, че най-добрият вариант да се преборите с бактериите, които живеят в гъбата за съдове, е да я сменяте още по-често - веднъж седмично.

Бейли Карсън съветва още да почиствате плотовете си с лимон и сода за хляб.

Просто разрежете лимона на две и го потопете в сода за хляб - така ще почистите бързо и безопасно повърхностите на кухнята. Внимавайте обаче с по-нежните материали, тъй като тази комбинация може да бъде и абразивна за някои от тях.