Да си го кажем направо – една стая е много по-уютна, когато на пода има мек килим, който отговаря добре на останалата част от обстановката. На пазара обаче има толкова много опции, че е истинско предизвикателство да се спрем на един килим и то той да е най-подходящият. Има два варианта – или да сте се справили отлично със задачата и килимът да пасва толкова добре в стаята, че единствено да се наслаждавате на удобството му, без да се набива на очи, или да сте се провалили и всеки ден да си припомняте, че трябва да го смените. За да не се случи второто, сме готови да ви помогнем при избора. Ето какво трябва да имате предвид, когато сте тръгнали на пазар за килим:



Като за начало, не е нужно да залагате само на един

Особено, ако разполагате с повече средства и не смятате да пестите. Може да закупите два килима и ако разполагате с голям хол, да ги разположите по обширната му площ. В случай, че търсите килим за по-малка стая, заложете на един, за да не насищате пространството твърде много.

От опит глава не боли

Тоест, пробвайте различни модели и вижте как пасват в стаята. Това е най-добрият начин да прецените дали килимът е подходящ. Можете да използвате и малки мостри за целта.

Размерът има значение

И то съществено. Важно е да установите колко точно трябва да е голям килимът. Преди да пристъпите към естетическата страна на нещата, винаги довършете практическата, като например да измерите разстоянията между ъглите в стаята или да съобразите какви препятствия може да има за килима (например камина, маса, врата). По този начин ще уточните не само размера, но и формата, която ще е най-подходяща.



Изчистен или с принт?

Ако заложите на шарен килим с принтове, ще проявите смелост, защото той ще се набива на очи и ще бъде най-открояващото се нещо в стаята. Това ли целите? Разбира се, решението е ваше и зависи изцяло от личния вкус, но си помислете добре. Подберете внимателно цвета така, че да пасне в общата обстановка.



Материалът също е от значение

Има много опции за материал, от който да се направи килим. Той може да бъде от естествени материи като: памук, лен, американска агава, вълна и мохер, или от синтетични - найлон или акрил. Килимите от естествени материи са подходящи, когато търсите по-лежерна визия. Трябва обаче да имате едно наум за лена, тъй като той е по-нежен и може да се „износи“ по-бързо. Един от най-предпочитаните варианти е вълната, защото е по-лесна за поддържане и предлага много възможности за различни визии. Вълненият килим няма да е най-бюджетното решение, но за сметка на това ще издържи дълго и ще ви бъде меко и комфортно. Ако търсите пък по-екстравагантна визия за килима и също така имате домашен любимец, който обича да цапа, можете да заложите на такъв от синтетична материя.



Вече сте готови, нека търсенето на перфектния килим започне сега!

Четете още: Най-лесният начин да имате идеално чисти пердета