Всяка себеуважаваща се домакиня поддържа къщата си изрядна и никога не позволява на прахта да се настани удобно върху мебелите. Има обаче една подробност, за която много от нас забравят – пердетата. Честно, кога изпрахте вашите за последно? Те просто си висят и услужливо ни пазят от слънцето, но истината е, че имат нужда от грижа, за да изглеждат добре. А и веднага ще усетите свежестта във въздуха, щом ги поставите отново изпрани.

Днес ще ви споделим лесен начин, с който да изперете завесите и който не включва намесата на силни препарати. Просто следвайте тези 5 стъпки:

1. Отстранете пердетата от корниза и ги изтупайте хубаво, за да падне прахта от тях.

2. Накиснете ги в студена вода. След това преминете към самото изпиране, което задължително трябва да бъде съобразено с материята на пердетата. Проверете на етикета как трябва да бъдат почистени и на каква програма. Ако не се изисква пране на ръка, ги сложете в пералнята с обикновен прах за пране. В случай, че трябва да бъдат изпрани ръчно, направете го внимателно. Подберете специален препарат, който не е твърде агресивен и перете с леки движения, без силно търкане. Ако пердетата са бели, можете да добавите малко сода или кислородна вода, избягвайте белината.



3.Идва моментът на плакненето. Щом пердетата са изпрани в пералнята, то те са минали през центрофуга, което ви улеснява до известна степен. Нещата са малко по-трудни, ако сте ги изпрали на ръка. Бъдете внимателни с изплакването, можете да го направите в студена подсолена вода. След като отстраните добре препарата, трябва да изцедите добре водата. Пердетата трябва да останат леко влажни.

4.Преминете към гладенето, докато пердетата са все още влажни. Гладете на дължина и опъвайте внимателно плата. След това ги поставете на корниза отново, за да изсъхнат напълно и да се опънат от тежестта си.



5.За да сте убедени, че по пердетата няма прах, можете да ги минете леко с прахосмукачката.

Четете още: 5 начина да почистим петната от плодове